Футболни агитки се сбиха с полицията в Кьолн

Футболни агитки се сбиха с полицията в Кьолн | StandartNews.com

Футболни хулигани и неонацисти се сблъскаха с полицията в центъра на Кьолн в неделя, като демонстрация срещу ислямския екстремизъм прерасна в насилие, предоха световните медии.

44 полицаи бяха ранени, а 20 футболни хулигани арестувани при демонстрацията, организирана от крайно десни партии.

В протеста за първи път се събраха враждуващи помежду си футболни агитки от цяла Германия. Най-малко 4000 души са взели участие в демонстрацията, каза министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер. Той обяви, че за да се предотвратяват такива демонстрации в бъдеще е нужно решение за ограничаване на нацистките сбирки да вземе Конституционният съд. Сред футболните хулигани са забелязани стотици привърженици на неонацистки организации, обясни той. Полицията е трябвало да защитава неколкократно изглеждащи като чужденци минувачи от атаките на хулиганите. Протестът срещу салафистите – радикално течение на исляма, което се разпространява в Германия, е само повод за расистки прояви, смятат от профсъюза на полицията. Обединението на футболни агитки и неонацисти е ново явление, което трябва да бъде наблюдавано внимателно, тъй като представлява опасност, каза още Йегер.

Хулиганите не протестират само срещу салафистите, а и срещу мюсюлманите. Наблюдава се бърз прираст на Съюза на хулиганите срещу салафистите, който е основан през май. До преди месец той наброяваше 300 души, а сега е нараснал вече на над 4000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай