Фурор! Скопие въстана срещу френското предложение

Не ни трябва Европа, ако трябва да се асимилираме, заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ

Фурор! Скопие въстана срещу френското предложение | StandartNews.com

„Не ни трябва Европа, ако трябва да се асимилираме“ - това е посланието на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, отправено на протеста пред сградата на правителството в Скопие срещу предложението на френското председателство за преговорна рамка на страната с ЕС. 

Мицкоски заяви, че не го интересува какво казва премиерът на Албания Еди Рама, който призова Република Северна Македония да приеме предложението на ЕС, но се интересува „от посланието на тези хиляди хора тук и това е „Не“ на предложението“, предаде БТА

„Не искам да съм в Европа, защото имам право да бъда македонец, който говори македонски език и който се бори за своята Македония, за своята идентичност, за своята култура, за своята история и за своето наследство. Ще чакаме. Ако Европа не е готова да приеме нас, цивилизованите македонци, по един цивилизован и достоен начин, там, където ни е мястото - в Европа. Ще чакаме да дойдат хора, които разбират какво искаме да правим. Днес го казваме - Македония преди всичко, македонската идентичност - преди всичко“, каза лидерът на ВМРО – ДПМНЕ. 

Протестът беше обявен вчера, когато след свой анализ на предложението Мицкоски заключи, че то представлява „или асимилация и българизация, или никакъв ЕС“.

Прочитът на предложението, което правителството направи, е противоположен на продължаващите и днес консултации. На продължителна пресконференция с медиите министърът на външните работи Буяр Османи е категоричен, че предложението защитава „чист македонски език в ЕС“ и последен шанс за страната за старт на преговори и влизане в ЕС „такъв, какъвто е сега“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай