Френски министри декларират имуществото си

Френски министри декларират имуществото си | StandartNews.com

Париж. 37-те министри на френското правителство заедно с премиера Жан-Марк Еро ще обявят цялото си имущество  на сайта на френското правителство до края на работния ден днес. Декларациите се отнасят до недвижимите имоти, банковите сметки и дялове във фирми на членовете на кабинета.

Тази мярка за прозрачност беше обявена миналата седмица от президента Франсоа Оланд, след като политическата класа бе разтърсена от разкритията за тайни авоари в швейцарска банка на бившия министър на бюджета Жером Каюзак, който в момента е обвиняем за укриване на данъци.

На 24 април правителството ще обсъди и проектозакон, предвиждащ мерки за борба с данъчните оазиси и финансовите измами.

Някои министри не изчакаха крайния срок и вече направиха притежанията си публично достояние. Разпоредбата обаче среща и много резерви от политиците, както вляво, така и вдясно. Председателят на Националното събрание Клод Бартолон подкрепи засилването на финансовия контрол, но открито възрази срещу публичното разкриване на собствеността на политиците.

Според проучване за в. "Журнал дьо Диманш" 63% от французите одобряват мярката, а популярността на Оланд спадна значително през последната седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай