Французин взе Нобела за икономика

Французин взе Нобела за икономика | StandartNews.com

Стокхолм. Френският икономист Жан Тирол от университета в Тулуза е новият носител на Нобеловата награда за икономика за неговия анализ върху силата на пазара и регулациите.

Това е първият едноличен носител на наградата от 2008 г. насам, когато тя стана притежание на американеца Пол Кругман. От тогава досега отличието е отивало в САЩ, като са го разделяли двама или трима учени.

Основните трудове на Тирол са за това, как държавното управление трябва подхожда в случаи на сливания и картели на големи фирми и как тези стъпки да не доведат до сътресения на пазарите.

Той работи също над индустриалната организация, теорията на игрите, банковото дело и финансите, икономика и психология.

Жан Тирол е Доктор Хонорис Кауза на Свободния университет в Брюксел през 1989 г., London Business School и Университета в Монреал през 2007 г., Университета в Манхайм през 2011 г., Атинския университет по икономика и бизнес и университета на Рим Tor Vergata през 2012 г. Има редица международни награди, сред които златен медал на френския CNRS, наградата на Cercle d'OC, на Tilburg University и Наградата на Клод Леви-Строс.

Освен многобройните си академични отличия, той е получателят на златен медал на град Тулуза през 2007 г.

Жан Тирол е и чуждестранен почетен член на Американската академия за изкуства и науки (1993) и на Американската икономическа асоциация (1993 г.).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай