Франция с извънредни мерки заради атентатите

Франция с извънредни мерки заради атентатите | StandartNews.com

Брюкселските атентати стреснаха Европа. Държавните лидери на Стария континент затягат сигурността. Френският вътрешен министър Бернар Казньов съобщи, че 1600 полицаи ще бъдат командировани допълнително около стадионите и летищата във Франция, както и по границата на държавата. 400 служители на реда ще бъдат пренасочени в Париж.

След серията взривове в белгийската столица, които отнеха живота на няколко десетки души, президентът на Франция Франсоа Оланд е събрал в Елисейския дворец министър-председателя, вътрешния министър и министъра на външните работи за оценка на ситуацията, предаде ТАСС. В Париж вече тече извънредно съвещание на Съвета за национална сигурност.

Франция е особено чувствителна към темата, тъй като през миналата есен стана жертва на подобна серия кървави атаки. Нападения имаше в концертна зала, стрелба беше открита и пред бар и ресторант. Взривове имаше и около националния стадион, където по онова време се намираше и президента Оланд.

Междувременно, Белгия съобщи, че ще затвори границите си.

Заради заплаха от терористичен акт е била евакуирана централната гара на белгийския град Антверпен, предаде Укринформ.
Както вече стана ясно, правителството на Белгия е повишило равнището на терористична опасност в страната от трето на най-високото четвърто равнище. По последни данни при терористичните актове на летището в Брюксел и в метрото на града са загинали десетки.

Белгийските власти вече официално обявиха, че атентатите са дело на спящи терористични клетки от местния квартал Моленбек. Точно Моленбек стана известен като "квартала на терористите" в Брюксел. Там преди дни беше заловен и един от мозъците на атентатите в Париж Салах Абдеслам.

Днешната кървава драма предизвика бърза реакция и от страна на великобританския премиер Дейвид Камерън - той съобщи, че по-късно днес ще ръководи извънредна среща на правителствения кризисен комитет.

Върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че днес е тъжен ден за Европа, предава AFP, цитирани от Фокус.
Това е един наистина много тъжен ден за Европа. Нейната столица усеща същата болка, която Близкия изток усеща всеки ден", заяви тя през сълзи по време на съвместна пресконференция с йорданския външен министър Насир Джуде.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също осъди серията от терористични атаки. „Шокиран съм от бомбардировките днес на летище "Завентем" и в европейския квартал на Брюксел, които отнеха много невинни животи и раниха още много хора", заяви Туск. „Тези нападения бележат поредното падение на терористите, служещи на омразата и насилието", добави той.

Председателят на Алианса на либералите и демократите в Европа Ги Верхофстад също изрази съболезнования към семействата на жертвите. "Съсипан към от страхливите бомбардирови в Брюксел днес. Мислите ми са със семействата на жертвите. Тероризмът не бива никога да побеждава. След Мадрид, Лондон, Париж и Брюксел днес е време Европа да се обедини. Не бива да живеем в страх, а да работим заедно и обединени да се борим с тероризма", призова той в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай