Франция обяви референдума в Швейцария за "самоубийство"

Франция обяви референдума в Швейцария за "самоубийство"  | StandartNews.com

Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел предупреди във вторник срещу евентуалните мерки срещу Швейцария, които ЕС би могъл да изиска от страните членки, след като страната проведе референдум, който ограничи бройката на работещи имигранти в държавата.

В същото време френският министър на индустрията Арно Монтебур определи швейцарския вот за връщане на квотите за имигранти от Европейския съюз като "групово самоубийство", предаде Ройтерс.

"Аз напълно уважавам общото избирателно право, но това е групово самоубийство за швейцарците", настоя Монтебур, допълвайки, че като ответна мярка ще бъдат наложени мита на швейцарския износ и страната сама ще се лиши от средства.

По думите му вотът показва как крайнодесни политици могат да променят законите на държавата.

Много швейцарци обвиняват имигрантите за по-високите наеми, претъпкания транспорт и престъпността, насърчавайки дясната Швейцарска народна партия да внесе проектозакон за ограничаване на имиграцията.

Швейцарски бизнес лидери обаче се опасяват, че мярката може да навреди на икономиката, която разчита на чуждестранните професионалисти, увеличавайки бюрокрацията и подкопавайки двустранните споразумения с ЕС - най-големият търговски партньор на страната.

След вота миналата седмица френският външен министър Лоран Фабиюс каза, че Франция планира да преразгледа дипломатическите си отношения с Швейцария, без да уточни как. Вотът си навлече критиките и на Европейската комисия, която заяви, че ще проучи последиците за отношенията си с Швейцария, която не е членка на ЕС.

Междувременно във вторник по време на пресконференция с швейцарския президент Дидие Буркхалтер германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление от резултата на референдума и каза, че предизвикателството за Швейцария сега е да приложи резултатите, запазвайки тесни връзки с ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай