Франция арестува чеченци, готвели атака

Франция арестува чеченци, готвели атака | StandartNews.com

Петима руски граждани от чеченски произход, които са заподозрени в подготовката на атентат, са били арестувани в понеделник вечерта в Югоизточна Франция. Това предаде АФП, позовавайки се на местната прокуратура. Петимата граждани са били задържани в град Безие. В рамките на операцията са проведени обиски.

Според местни медии, цитирани от ТАСС, петимата задържани били на възраст от 24 до 37 години. При един от обиските бил открит тайник с експлозиви. Във вторник четирима мъже на възраст от 22 до 28 години, заподозрени във връзка с атентатите в Париж, взели 17 жертви, бяха предадени на съдебните власти с оглед да им бъдат повдигнати обвинения. Това съобщи в комюнике прокурорът на Париж. Групата е част от 12-те арестувани през нощта срещу петък в столичния регион, за да бъдат разпитани като евентуални помагачи, предоставяли може би оръжия и коли на един от атентаторите - Амеди Кулибали.

Четиримата ще бъдат изправени пред съдии-следователи, работещи по дела за тероризъм, с оглед да им бъдат повдигнати обвинения в рамките на разследването, уточни прокуратурата. Полицията в Германия пък извърши нови обиски в жилища на ислямисти след претърсванията, извършени в петък в Берлин, но няма арестувани. Обиските са извършени в 13 апартамента в Берлин и провинциите Бранденбург и Тюрингия. В акцията са участвали около 200 полицаи. Разследва се обкръжението на двамата задържани в петък в Берлин - Исмет Д. и Емин Ф.

Белгия издирва двама терористи

Двама младежи на 18 и на 21 години, свързани с предотвратените миналата седмица атентати в Белгия, успели да избягат при щурма на полицията във Вервие, все още са на свобода и вероятно са въоръжени, съобщиха местните медии. Единият от тях е с белгийски, а другият е с холандски документи за самоличност. Заради това, че полицаите са били основна мишена на пресечените атентати, пътните проверки срещу употребата на алкохол ще бъдат прекратени засега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай