Франция в капана на поколението от предградията

Убийството на Наел извади наяве язвите в полицията

Франция в капана на поколението от предградията | StandartNews.com

Всички погледи в Макрон, чака се домино от промени

Франция тази седмица погреба 17-годишния Наел, който бе убит от полицай по време на пътна проверка в предградие на столицата Париж миналия вторник. Случаят предизвика обвинения срещу полицията в употреба на прекомерна сила и отприщи вълна от насилие в редица градове в страната, както и в съседни държави, като Белгия и Швейцария. Освен за наблюдаващите с ужас действията на демонстрантите французи, размириците имат изгарящ ефект върху президента Еманюел Макрон.

  • Удар по Франция, удар по Макрон

Емпатия, твърдост и морализаторски изблици е стратегията на Макрон в три стъпки в опит да възстанови спокойствието, писа преди дни френският в. "Монд". От началото на кризата Еманюел Макрон се опитва да балансира. И макар акцентът да е върху необходимостта от връщане на реда, френският държавен глава може да опита отново да установи диалог с младежта, коментира изданието. В желанието си да остане "гъвкав", преди всичко внимавайки да не си създаде имидж на избягал в чужбина лидер, френският президент отмени държавното си посещение в Германия, като вместо това проведе "кризисно съвещание" с основните си министри.

Анализаторите си спомнят тези дни как на 17 април в обръщение към сънародниците си френският президент Еманюел Макрон постави началото на 100 дни на стъпки, които властите ще предприемат за успокоение на нацията след протестите, породени от спорната пенсионна реформа. Макрон обеща, че управляващите ще работят за подобряване на здравеопазването и образованието, за по-голяма сигурност на французите, за по-голяма справедливост, за реиндустриализация на страната, която да открие нови работни места.

След това обещание Макрон се посвети на засилена дипломатическа активност. Той бе неизменното присъствие на срещите на върха на Г-7 в Хирошима, на форума Глобсек в Братислава, на Европейската политическа общност в Булбоака в Молдова, на Съвета на Европа в Рейкявик, на Европейския съвет в Брюксел. Париж пък бе домакин на редица инвестиционни форуми, технологични и авиационни изложения, на срещи на високо равнище с цел създаване на нов финансов пакт или с цел задълбочаване на сътрудничеството по френско-италианския проект за европейски противовъздушен щит. Под импулса на Макрон френската дипломация се фокусира върху разрешаването на споровете между различни страни, като Швеция и Турция относно шведското желание за членство в НАТО, между Сърбия и Косово, в самото Косово, между Армения и Азербайджан.

През този период, в който Макрон сякаш бе забравил за протестите, породени от пенсионната реформа и в който звукът на касроладите (концертите от дрънкането на домакински съдове), които протестиращите устройваха при всяко негово посещение в провинцията, френският президент прие в президентството и редица полемични фигури, като американския милиардер Илон Мъск, саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман, който остана цели 10 дни в Париж, и италианския премиер Джорджа Мелони.

  • Неочакван сблъсък

Точно когато френското правителство се готвеше да представи временна равносметка как напредват плановете за 100 дни на стъпки за успокоение на нацията, ново цунами връхлетя Макрон и френските градове се възпламениха. Причината бе убийството в Нантер в района на Париж при пътна проверка на 17-годишния Наел, който е от алжирски произход, но е роден във Франция.

В сблъсъците пострадаха протестиращи и полицаи, но народни избраници също не бяха пощадени. Най-фрапантен бе случаят от събота срещу неделя в град Л'Ай ле Роз, където участници във вандалските прояви врязаха подпален автомобил в къщата на кмета Венсан Жанбрън, докато той беше в кметството на града, за да координира усилията за справяне с размириците там. След врязването на колата, мародери се опитали да нахлуят в къщата, в която била съпругата на кмета и двете им деца на 5 и 7 годинки.  Съпругата на кмета, която също е политик, успяла да изведе децата през задния двор, докато развилнелите се нападатели замеряли къщата с пиратки. При опита за бягство жената паднала и си счупила глезена и сега е в болница. 

Размириците във Франция заразиха и градове в съседни страни, като Лозана в Швейцария и белгийската столица Брюксел.

В самата Франция размириците породиха огромни реакции от различните политически сили. Жордан Бардела (председател на крайнодясната партия Национален сбор) заяви: "С тези размирици плащаме 30 години на една налудничава имиграционна политика, на разхлабване на правилата, на рухване на властта и на културата на извинението и опрощаването."

Вездесъщата Марин Льо Пен, председателка на парламентарната група на Национален сбор, каза: "Една власт, която изоставя всички конституционни принципи от страх от размирици, допринася те да станат още по-сериозни. Нашата страна се влошава все повече и повече и французите плащат ужасяващата сметка на тези прояви на страх и на тези компромиси. От няколко дни в нашата страна се установи едно ендемично безредие, кадрите  и отзвукът от което са вледеняващо брутални. Призовавам президента на Републиката да приеме, без да чака повече, политическите сили, представени в Националното събрание."

Ерик Земур, председател на крайнодясната партия Реконкиста, заяви: "Предградията са залети от социални осигуровки и от привилегии. От 40 години държавата харчи 10 милиарда евро на година за градска политика. И защо? За да може тези младежи от предградията да изгорят всичко. Трябва да се каже на французите, че с техните данъци ще се възстановява всичко, което тези хора изгориха."

Жан-Люк Меланшон, лидер на радикалната левица Непокорна Франция, също се включи с позиция: "Смъртното наказание не съществува вече във Франция. Нито един полицай няма право да убива освен при легитимна самозащита. Тази полиция, неконтролирана от властите, дискредитира авторитета на държавата. Тя трябва да бъде изцяло реформирана."

Ерик Сиоти, лидер на дясната партия Републиканците, подчерта: "Няма да изоставим Френската Република на онези, които искат да подпалят гражданска война, които използват претекста на една драма, за да посеят хаос по нашите улици. Редът трябва да бъде възстановен. Такава е основната справедливост, която ние дължим на всички наши сънародници."

Оливие Фор, лидер на френската Социалистическа партия, заяви: "Ще настъпи времето на справедливостта, на поставяне под въпрос на водените политики, на необходимата еволюция на нашите институции, за да се преоткрие демократичният импулс. Но за момента всеки трябва да допринесе за връщането към спокойствието. Защото първи жертви на всичко това за нашите работнически квартали".

На всичко случило се реагираха и знаменитости. Килиан Мбапе, капитанът на френските футболни национали, заяви: "Мъчно ми е за моята Франция. Това е една неприемлива ситуация. Всичките ми мисли са със семейството и близките на Наел, този малък ангел, който си отиде прекалено рано."

Реакции дойдоха и от чужбина. Иран призова френското правителство да сложи край на насилието, което проявява в отношението си към собственото си население, и да прояви сдържаност в кризата, породена от смъртта на Наел. Пекин пък протестира след нападение на автобус с китайски туристи в Марсилия по време на размириците в четвъртък. Протестът дойде от генералното консулство на Китай в пристанищния град. Някои от туристите пострадаха от счупени стъкла на автобуса при атаката от страна на размирниците.

Италианският външен министър Антонио Таяни също коментира ситуацията във Франция. "Това е въпрос, който е вътрешна работа на Франция. Очевидно съществува недоволство, особено в големите френски предградия и то избухна, когато дойде този много тъжен епизод, който не трябваше да се случва", заяви предпазливо министърът. "Германия наблюдава с безпокойство размириците във Франция", включи се и германският канцлер Олаф Шолц. В интервю за телевизионния канал А Ер Де Шолц изрази надежда френските власти да овладеят бързо ситуацията. "Не очаквам Франция да стане нестабилна, въпреки че телевизионните кадри, разбира се, са много тревожни", каза той.

  • Колко твърди мерки да се предприемат?

Френските власти се отказаха от повсеместно въвеждане на извънредно положение. Но допитване на социологическия институт Ифоп за "Фигаро" показа обаче, че 69% от французите биха подкрепили въвеждане на такава мярка. А 57% имат доверие в полицията.

Движението на жълтите жилетки, пандемията, пенсионната реформа и протестите, свързани с нея, а сега и предградията, които се възпламеняват - едно истинско цунами сякаш се стовари направо върху главата на управляващите, коментира френската медия Бе Еф Ем Те Ве. Тя допълва, че този път Макрон веднага е разбрал сериозността на ситуацията и бързо е реагирал. И наистина той определи убийството на Наел като необяснимо и неизвинимо, докато премиерката Елизабет Борн посочи, че става дума за полицейска намеса, която очевидно не е била в съответствие с правилата.

Тези дни френските медии търсят мнения на различните страни в разразилото се напрежение. Участник в погромите в Марсилия заяви пред Бе Еф Ем Те Ве: "Вие искате да убивате деца, ние пък плячкосваме. И така си отмъщаваме. Плячкосването не служи за нищо, но това е отмъщението ни. Убийството на Наел не може да бъде прието, той беше убит за едното нищо. Ето защо ние влизаме някъде, удряме, чупим и излизаме, като изливаме по този начин омразата си".

Жителка на квартал, станал обект на погром в Лион, пък разказва, че участниците в размириците разбивали магазините с малък багер, а после го подпалили. Опитали се да влязат и в кооперацията й. Подпалили разни неща на ъглите на улицата, за да не могат хората да излязат от домовете си и да избягат от квартала. Жената допълва, че децата й са се нагълтали с дим от пожарите. 

  • Как започна всичко?

Кой всъщност е Наел М. заради когото се разрази всичко това. Той е отгледан от самотната майка Муня, която е от алжирски произход. Тя е шофьор-доставчик, а самият Наел също работел като доставчик на дюнери и пици, за да помага на майка си за плащането на наема. Двамата живеели отскоро в жилищния комплекс "Пабло Пикасо" в Нантер, известен с високите си блокове, един от които с формата на облак, гледан отгоре. Наел изоставил общообразователното училище, но бил записан в курс по усвояване на основите на електротехниката в гимназия в Суран като част от програма за реинтегриране в училище. Той обаче почти не посещавал занятията.

Според негови близки въпреки хаотичното си училищно минало, Наел искал да постигне нещо, мечтаел си да е монтьор и да се спаси от упадъка чрез спорта. От три години той тренирал ръгби в отбора на Нантер. Бил част и от програма за социална реинтеграция чрез спорта. Негови приятели го описват като любезен, усмихнат и готов да помогне. Той не се занимавал с трафик на дрога. Но имал проблеми с полицията, породени от откази да се подчини на полицейски разпоредби на два пъти. Последният такъв случай бил отпреди седмица, заради който дори бил задържан, посочва медията Ер Ем Се.

За майка си Наел е бил всичко. "Какво ще правя сега? Аз му дадох всичко, за да може един кучи син да ми отнеме сина. Имах само един син, нямах 10 синове. Той беше всичко за мен, моят живот, моят най-добър приятел, бяхме невъобразимо близки", заявява отчаяната майката на момчето.

Какво точно се е случило във фаталната сутрин на миналия вторник? През уикенда в социалните медии се появи видео на едно от момчетата, което е било с Наел, когато той  е бил фатално прострелян. То разказва, че във вторник сутринта той, Наел и още едно момче получили възможност да се повозят на жълт мерцедес с полски регистрационни номера. Колата им била дадена на заем. Те се озовали в даден момент в платното за автобуси на булевард "Виктор Юго", когато ги засякъл полицейски патрул, който започнал да ги преследва. Накрая колата се подчинила на разпореждането на полицията да спре. Тогава двамата полицаи ударили по веднъж с приклада на пистолетите си Наел, като предупреждавали момчето да не мърда, иначе ще му пуснат един куршум в главата. Според свидетеля единият полицай дори подканил другия да стреля по Наел. При трети удар с приклад Наел реагирал инстинктивно, като отпуснал педала на спирачката, колата потеглила, полицаят, намиращ се пред нея, стрелял и ранил фатално Наел, разказва свидетелят. Тогава Наел в агонията си натиснал педала и колата продължила да се движи, като се ударила накрая в бариера. Свидетелят признава, че е избягал от мястото, защото се страхувал, че също ще бъде застрелян. Още един пътник в колата, също непълнолетен, бил задържан от полицията.

Този разказ се отличава от първоначалната версия на полицията, която твърдеше, че колата се била насочила към полицая в опит да го прегази. Но след появата в интернет на видео от сцената на полицейската проверка, полицията промени версията си, а полицаят бе обвинен миналия четвъртък в умишлено убийство.

Обвиненият служителят на реда е на 38 години и в миналото е бил отличаван за действията си. Адвокатът му казва, че клиентът му не е искал да убива никого и е поискал прошка от близките на Наел. Същевременно в подкрепа на полицая бе подета дарителска кампания, като в сметката, открита за него, бяха събрани 500 000 евро. Целта на дарителската кампания е да се подкрепи семейството на полицая, който е изпълнявал служебните си задължения и е платил висока цена за това.

  • Равносметката

Случилото се с Наел много напомня събитията от 2005 г. На 27 октомври тогава Зиед Бена (от арабски произход) и Буна Траоре (цветнокож французин), съответно на 17 и на 15 години, загинаха по време на полицейско преследване. След онзи инцидент Франция бе обхваната от протести, продължили 20 дни, заради което бе въведено извънредно положение. Двама полицаи бяха съдени, че не са оказали помощ на двете момчета, след като са били ударени от токов удар. Те бяха оневинени през 2015 година.

Но за разлика от 2005 г. сега протестите се пренесоха от проблемните предградия в центъра на градовете. Освен това сега социалните мрежи разпространяват призивите за участие в погромите, излъчват размириците в реално време, което "заразява" повече младежи да се включат в тях. Но също така и в социалните мрежи се качват кадри, които са в подкрепа на версията на близките на убитото момче, докато преди почти 20 години версията на близките на жертвите беше срещу тази на полицаите.

Фактът, че от време на време се повтаря едно и също нещо във Франция, говори за дълбоки проблеми в страната, които сега властите ще трябва да изкоренят. На първо място Наел е символ на едно поколение от предградията, което така и не е успяло да намери своето място. Той е символ на младежите, изоставящи по някаква причина училище, на които трябва да се помогне да се почувстват във Франция като у дома си и да се интегрират в обществото.

Застрелването на Наел вероятно ще доведе и до промени във френската полиция. Левицата от доста време говори за расизъм сред полицията, въпреки че полицейското ръководство отрича. Преди три години във Франция се появи книга на 32-годишния журналист Венсан Жандро, в която той говори за расизъм и насилие в парижката полиция. Авторът успял да проникне в полицейските редици, като първо завършил полицейско училище, а после започнал работа в полицейски участък в 19-и парижки район. В книгата той разказва за ареста на младеж, който бил пребит от полицията. После когато младежът подал жалба заради това насилие, полицаите лъжливо го обвинили, че той ги е атакувал, при което младежът бил обвинен, а полицаят, който го пребил, бил оневинен. В книгата журналистът говори и за фрустрацията сред полицаите, страдащи от недостиг на средства, разполагащи със стари коли и със стари офиси и с месечна заплата към онзи момент от 1340 евро за полицай в Париж.

Дали случилото се сега ще навреди на имиджа на Макрон зад граница е трудно да се прогнозира. Но е факт, че за четири месеца две важни държавни визити бяха отменени именно заради протести, прераснали в размирици, във Франция - първата на британския крал Чарлз Трети бе отменена заради протестите заради пенсионната реформа, а втората бе отложената сега визита на Макрон в Германия.

Любопитното е, че сегашните размирици, последваха една седмица, в която друга тема вълнуваше французите и тя беше възможността Макрон да се кандидатира за изборите за президент през 2027 г. Ришар Феран, бившият председател на долната парламентарна камара и една от водещите фигури едно време в партията на Макрон, в интервю за "Фигаро" изрази съжаление от всичко, което ограничава свободния израз на народния суверенитет. "Ограничаването на президентските мандати във времето, невъзможността да има повече от два последователни мандата, всичко това стяга нашия обществен живот в правила, които ограничават свободния избор на гражданите", заяви бившият парламентарист. А Розлин Башло, която бе министърка на различни постове в правителствата на Никола Саркози и на Макрон, приветства идеята на Феран, която ще даде възможност и на противниците на Макрон да се състезават срещу него отново през 2027 г. и ако поискат, да го победят.

Засега конституцията не предвижда трети последователен президентски мандат. Макрон също каза, че не иска да явява на избори през 2027 г., ако това би било възможно. Но въпреки това предложението на Феран породи оживени реакции от радикалната левица, чийто представители заговориха за авторитарни отклонения от страна на Макрон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай