Франция на колене заради две години пенсионна възраст

Протестни шествия ще има по улиците на Париж и други градове

Франция на колене заради две години пенсионна възраст | StandartNews.com

Населението на Франция се готви за транспортен хаос днес заради обявената национална стачка от синдикатите, в знак на протест срещу проекта за реформа на пенсионната система.

Правителството иска да вдигне възрастта за излизане в пенсия от 62 на 64 години, за да може да се справи с прогнозираните дефицити в пенсионната система в дългосрочна перспектива. Тези планове обаче срещат съпротивата от огромното мнозинство от работещите, които вече са изправени пред криза с разходите за живот.

Очаква се в днешната стачка да вземат участие служители в транспортния, образователния и енергийния сектори на Франция. Протестни шествия ще има по улиците на Париж и други градове.

„Това, което ще видим, е серия от демонстрации и стачки. Това, което никой не може да знае и дори синдикатите не знаят, е дали французите са достатъчно раздразнени, за да блокират страната, както стана през 1995 г. и през 2019 г. Ясно е, че ще има протести, но дали това е началото на голямо, почти традиционно френско движение за блокиране на страната срещу тази пенсионна реформа, предстои да видим”, коментира пенсионният анализатор Брюно Палие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай