Форбс подреди най-богатите руснаци за 2019-та

Леонид Михелсон се върна на върха, Лисин и Алекперов са му подгласници

Форбс подреди най-богатите руснаци за 2019-та | StandartNews.com

Форбс публикува класацията си за 2019 г. на най-богатите руски бизнесмени. За 16- ти пореден път престижното списание класира стоте най-заможни хора в Русия, които притежават над 1 милиард долара. Тази година на върха се върна лидерът от 2017 г. Леонид Михелсон, основател и шеф на енергийната компания Новатек и акционер в Сибура Леонид Михелсон. Състоянието му е 24 мииларда долара, като само за една година той е прибавил цели 6 милиарда долара.

№2 е шефът на Новолипецкия металургичен комбинат Владимир Лисин с 21,3 милиарда. Година по-рано неговото състояние от 19,1 мииларда изпрати бизнесмена, популярен с израза "по добре е да говориш малко, защото всичко което кажеш, трябва да го изпълниш", на първо място в класацията.

Президентът на Лукойл Вагит Алекперов е натрупал над 4 милиарда долара и се връща на третото място с 20,7 мрд. долара, което е едно място по-нагоре.

За разлика от него председателят на съвета на директорите на Северстал Алексей Мордашов изпадна от челната тройка, но все пак изкара 1 милиард за година. В топ 10 са още членът на съвета на директорите на Сибура Генадий Тимченко, президентът на Интеррос Владимир Потанин, шефът на Алфагруп Михаил Фридман, собственикът на Еврохим Андрей Мелниченко, основателят USM Holding Алишер Усманов, както разбира се и собственикът на футболен клуб Челси Роман Абрамович, чието двойно гражданство му позвалява да бъде и най-богатият гражданин на Израел.

Ето и топ 10 на най-богатите руснаци за 2019 година:

1. Леонид Михелсон (№32 в света) - 24 милиарда долара. Източник на състоянието – химическа и газова промишленост.

2. Владимир Лисин (№45) – 21,3 милиарда – транспорт и металургия.

3. Вагит Алекперов (47) – 20,7 милиарда – петрол.

4. Алексей Мордашов (48) – 20,5 милиарда – металургия и инвестиции.

5. Генадий Тимченко (49) – 20,1 милиарда – петрол и газ.

6. Владимир Потанин (58) – 18,1 милиарда – металургия.

7. Михаил Фридман (79) – 15 милиарда – петрол, банки, телекомуникации.

8. Андрей Мелниченко (90) – 13,8 милиарда – въгледобив.

9. Алишер Усманов (106) – 12,6 милиарда – металургия, телекомуникации.

10. Роман Абрамович (107) – 12,4 милиарда – металургия и инвестиции.

По-нататък следват Виктор Векселберг, Михаил Прохоров, Герман Хан, Виктор Рашников, Леонид Федун, Алексей Кузмичев, Дмитрий Риболовлев, Искандер Махмудов, Сулейман Керимов и Александър Абрамов, чиито богатства са по под 10 милиарда долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай