Фон дер Лайен с ключов коментар за природния газ

Тя похвали силно Полша, Унгария, Румъния и Словакия за приемането на украински бежанци

Фон дер Лайен с ключов коментар за природния газ | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда пред телевизиите ARD и ZDF, че единният блок е закупил достатъчно втечнен природен газ, за ​​да бъде независим от руския внос до края на тази зима.

Това беше постигнато чрез споразумения за доставка с други страни, отбеляза тя.

Важно е да се създадат съвместни съоръжения за съхранение на газ, бързо да се разширят възобновяемите енергийни източници и да се пести енергия, подчерта Фон дер Лайен, визирайки предложения от ЕК вчера план за рязко намаляване на зависимостта на Европейския съюз от руското синьо гориво.

В същото време тя защити решението на ЕС, различаващо се от това на САЩ, да продължи да доставя петрол от Русия.

"Ако комбинираме всичко това, т.е. други доставчици на газ, възобновяеми енергии, спестяване на енергия и го използваме разумно и интелигентно, тогава можем да станем независими от руския газ много по-бързо“, каза фон дер Лайен в сутрешното предаване на ZDF, предаде БНР. Когато става въпрос за петролно ембарго срещу Русия, Европа трябва да внимава да не си навреди твърде много.

Пакетите от санкции, които бяха наложени на Русия досега заради нейната агресивна война срещу Украйна, оказаха ефект и нанесоха сериозни щети на руската рубла и руската икономика, отбеляза тя.

"Настроихме пакетите от санкции по такъв начин, че да можем да постигнем максимален ефект върху Русия, без да нанасяме твърде много вреда на себе си. Това също означава, че американците могат да се справят по-добре без доставки на петрол от Русия, отколкото ние", каза Фон дер Лайен, коментирайки наложената от САЩ забрана за вноса на руски петрол и газ в страната, съобщава агенция Dow Jones news.

"Винаги трябва да имаме предвид, че цените на петрола не трябва да ескалират твърде много, да не се повишават твърде много, защото това от своя страна би ни отслабило", отбеляза тя.

Фон дер Лайен похвали силно Полша, Унгария, Румъния и Словакия за приемането на украински бежанци. "Страхувам се, че това е само началото", каза Фон дер Лайен по повод бежанската вълна от Украйна. Вероятно ще преживеем "много по-висок брой бежанци".

"Но намирам за дълбоко впечатляващо колко възприемчив е и колко сплотен и единен е Европейският съюз. В момента това е силата на ЕС. Сплотени сме и действаме бързо“, заключи председателят на Европейската комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай