Фон дер Лайен: Москва изпраща противоречиви сигнали

Реакцията на Европа на всяка една руска агресия ще бъде "бърза и солидна", заяви председателят на ЕК

Фон дер Лайен: Москва изпраща противоречиви сигнали | StandartNews.com

Русия все още трябва да докаже готовността си за деескалация на фона на струпването на руски военни сили по границите на Украйна, заяви в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Засега Москва изпраща противоречиви сигнали, каза Фон дер Лайен пред европейските депутати, позовавайки се на исканията на Долната камара на руския парламент (руската Дума) за признаване на отцепилите се Украйна източни региони Донецк и Луганск, както и на коментарите на НАТО, според които все още няма признаци за намаление на руските войски, разположение в близост до границата с Украйна.

Председателят на ЕК отново подчерта, че реакцията на Европа на всяка една руска агресия ще бъде "бърза и солидна", предава БНР.

По време на речта си в пленарната зала на Европейския парламент тя спомена, че Европейската комисия и Европейската служба за външна дейност (ЕСВД или EEAS) работят с всички държави членки за разработването на солиден и пълен пакет от възможни санкции, които пряко ще бъдат насочени към "високотехнологичните компоненти" от които Русия е "почти изцяло зависима".

Фон дер Лайен подчерта, че западните партньори са единни пред всяка заплаха, ако Русия реши да нахлуе в Украйна.

"Кремъл знае, че нашите санкции могат да хапят много силно", отбеляза Фон дер Лайен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай