Финландия или Швеция? Ердоган посочи жертвата

Анкара промени позицията си

Финландия или Швеция? Ердоган посочи жертвата | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган намекна днес, че Турция може да одобри кандидатурата на Финландия за НАТО, но няма да направи същото за Швеция, предаде Франс прес.

"Ако трябва, можем да отправим различно послание, що се отнася до Финландия. Швеция ще бъде шокирана, когато отправим различно послание за Финландия", заяви турският държавен глава в отговор на въпрос за кандидатурата на двете скандинавски страни по време на излъчвана по телевизията среща с младежи.

Това е промяна от досегашната позиция на Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви по-рано тази седмица, че е "безсмислено" да се провежда тристранна среща с Швеция и Финландия, за да се обсъждат кандидатурите им за НАТО след протестите този месец в Стокхолм. По време на пресконференция Чавушоглу заяви, че няма предложение кандидатурите на Швеция и Финландия да бъдат разглеждани поотделно.

Шведският министър-председател Улф Кристершон каза, че страната му иска да възстанови диалога с Турция в рамките на НАТО, след като Анкара отложи за неопределено време тристранните разговори с двете скандинавски държави за тяхното членство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай