„Фич” заплаши САЩ с понижение на кредитния рейтинг

„Фич” заплаши САЩ с понижение на кредитния рейтинг | StandartNews.com

Вашингтон. Споровете за американски бюджет предизвикаха реакция и в сектора на рейтинговите агенции, съобщава германското списание „Шпигел". Престижният рейтинг „ААА" на САЩ вече се намира под наблюдение с негативна прогноза на "Фич", откъдето отправиха официално предупреждение към САЩ, че те може да го загубят заради финансовите разногласия.

Като мотив за решението си агенцията се позова на евентуалния фалит, който ще настъпи при положение, че Вашингтон достигне границата на дълга си на 17 октомври, а дотогава политическите лагери още нямат единна позиция. Главните съображения на агенцията идват от това, че при най-лошия развой на събитията американското правителство няма да може повече да плаща на своите служители.

„Това би навредило на възприятието за кредитоспособността на САЩ, както и на икономиката. Несъгласията във Вашингтон подкопават доверието във функционирането на американската политическа система, и, още по-лошо- доверието в долара като световна резервна валута", коментират от „Фич".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай