ФБР разследва нов шпионски скандал

ФБР разследва нов шпионски скандал | StandartNews.com

ФБР е претърсило дома на мъж в Северна Вирджиния, за който се предполага, че е публикувал информация за списъка на терористи, поддържан от правителството на САЩ.

Не е ясно дали става дума за изнасяне на поверителна информация, подобно на Едуард Сноудън, коментират информационните агенции.

Заподозреният е бил служител във фирма , работеща за ФБР, и е предоставял материали с поверително съдържание на журналист, близък със Сноудън.

Засега няма повдигнати официални обвинения, нито се споменава името на заподозрения. Материалите, изнесени в пресата, са били публикувани по-късно в интернет изданието "Интерсепт".

Един от неговите главни сътрудници е американският журналист Глен Грийнуолд. Точно той по-рано започна да публикува предоставяните му от Сноудън документи.

Редица медии го нарекоха "вторият Едуард Сноудън". За разкриването на личността на заподозрения в изнасянето на секретната информация съобщи колумнистът на Yahoo News Майкъл Айзинкоф, който се позовава на източници в разузнаването.

Личността на заподозрения не се съобщава, а ФБР и Министерство на правосъдието на САЩ отказват да коментират случая.

Според Айзинкоф "къртицата" е предала на близкия до Едуард Сноудън журналист Глен Грийнуолд много секретни документи. Сред тях е бил и списък с лица, които по данни на Вашингтон вероятно са част от терористични групировки. Документът е от август 2013 г. - по това време бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън вече се намира на територията на Русия.

В статията се казва, че в предоставения списък са били включени 680 000 души, но властите на САЩ не са успели да докажат връзката с терористични групировки на почти половината от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай