Фатален дебат довел до смъртта на френския учител

Бащата на ученик- мюсюлманин подал жалба срещу преподавателя

Фатален дебат довел до смъртта на френския учител | StandartNews.com

 

Ученици на обезглавения в парижко предградие преподавател по история и география Самюел Пати заради карикатура на пророка Мохамед, си спомнят за него като за човек, който е бил изцяло посветен на работата си, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Пати е постъпил наскоро в гимназията, край която беше нападнат вчера около 17 местно време. Преместили се семейно заради нови ангажименти на жена му. Обичал учениците си, провокирал ги да правят дебати в час.

Една от тях била за свободата на словото и точно тогава той показал на учениците си карикатура на пророка Мохамед. Помолил мюсюлманите от класа да излязат от стаята, за да не се почувстват засегнати. Тази дискусия обаче не била първата подобна. Пати непрекъснато показвал снимки, карикатури, говорил за свободата на словото във връзка с атентата срещу "Шарли ебдо".

Баща на ученик обаче подал жалба в училището срещу учителя. След тази случка обаче учителят вече не се държал както преди. Ходил намръщен, разказва негова ученичка и допълва, че други ученици дори са го нарекли расист или ислямофоб.

"Той не показа карикатурата, за да породи полемика, или да покаже неуважение към децата, или да ги дискриминира", казва Нордин Шауди, баща на 13-годишен ученик на Пати. Той допълва, че синът му описвал преподавателя като супер любезен човек.

Във Франция ще има национално възпоменание за убития учител, но точна дата засега не се споменава, съобщи днес френското президентство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай