Сряда,

Еврошок в Белград, какво се случва със сърбите след руския натиск

От: Рачо Рачев -
677
Еврошок в Белград, какво се случва със сърбите след руския натиск
A
A
A

Социологическо проучване за първи път сочи, че значително мнозинство от сръбските граждани са срещу членството на страната в Европейския съюз (ЕС), предаде БГНЕС.

Срещу членството на Сърбия в ЕС са 44% на сто от гражданите. Само 35% подкрепят присъединяването на републиката към Евросъюза. 21% нямат мнение или пък отказват да се изяснят по въпроса. Това сочат данните от проучването на Агенция Ипсос, които бяха разпространени тази сутрин.

"За първи път откакто правим проучвания свързани с европейската интеграция регистрираме по-голям брой граждани, които биха гласували срещу присъединяването към ЕС на един евентуален референдум", каза директорът на Ипсос Марко Уляревич.

Според него през последните месеци има "ясна тенденция на увеличаване на броя на хората, които са срещу ЕС при рязък спад на тези, които подкрепят евроинтеграцията на Сърбия. "В момента само 34,9% биха подкрепили на референдум членство в ЕС. 43,8% ще гласуват срещу това", каза Уляревич, който смята, че тази промяна се дължи отчасти и на войната в Украйна.

"През последните години колкото и да бе успешно балансирането на сръбската международна политика, сегашните обстоятелства и всекидневния натиск Сърбия да въведе санкции срещу Русия водят до промяна на отношението на гражданите към ЕС. Разбира се, че и Русия не седи със скръстени ръце. Тя използва меката сила преди всичко в областта на сръбската енергийна зависимост и с подкрепата в международните организации, свързана с Косово, но това не се вижда в обществото", каза още директорът на Агенция Ипсос.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички