Европол: ИД планира мащабни терористични атаки

Европол: ИД планира мащабни терористични атаки | StandartNews.com

От 3 до 5 хиляди граждани на европейски страни са минали подготовка в лагери на терористи и са се върнали в страните си. Европол предупреждава за мащабни терористични актове, планирани от „Ислямска държава". Това заяви шефът на европейската полицейска агенция Роб Уайнрайт за германския вестник „Нойе оснабрюкер цайтунг", цитирани от fakti.bg.

„Европа в момента е пред най-голямата терористична заплаха за последните десет години", заявява Роб Уайнрайт. Той подчертава, че заплахата е както от групи ислямисти, така и от екстремисти - единаци. Шефът на Европол все пак отбелязва, че „няма конкретни доказателства, че терористите систематично използват бежанския поток за проникване в Европа".

Европейска полицейска служба е правоприлагащата агенция на ЕС, чиято задача е да допринесе за по-голяма безопасност в Европа, като подпомага правоприлагащите органи в страните от Съюза. Седалището ѝ е в Хага. Има за цел да координира дейността на полицейските служби на европейските държави в предотвратяването и борбата им с тежката международна организирана престъпност.

Акценти в работата на Европол са борбата с тероризма, превенция на нелегалната търговия с оръжие, борба с наркотрафика, детската порнография и прането на пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай