Европейски разузнавания шпионирали заедно за САЩ

Европейски разузнавания шпионирали заедно за САЩ | StandartNews.com

Лондон. Европейски шпионски агенции са работели заедно за масовото следене. Това съобщи британският в. "Гардиън". Всяка една от разузнавателните служби на Германия, Франция, Испания и Швеция е разработила свои методи за масово наблюдение на интернет и телефонния трафик през последните пет години в тясно партньорство с британската агенция за електронен шпионаж - Центъра за правителствени комуникации (Government Communications Headquarters, GCHQ), разкрива изданието въз основа на документи, предоставени от Едуард Сноудън.

Основната част от наблюдението се извършва чрез директно прехващане на оптични кабели и разработване на тайни отношения с телекомуникационни компании.

Неофициален, но все по-укрепващ алианс за подслушване позволил на разузнавателни агенции, от една страна, да развиват връзки с корпорации, от друга, за по-лесно следене на интернет комуникациите.

Документите, издадени от бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност, разкриват също, че британската агенция за електронно разузнаване е играела водеща роля в консултирането на европейските партньори как да заобиколят националните закони, предназначени да ограничат правомощията им за наблюдение. Американски представители настояват, че масовото следене е извършвано от разузнавателните агенции на замесените страни и споделяно със САЩ.

Великобритания, която се оказва, че е мост между шпионите от двете страни на Океана, има и още един плюс - през нея минават повечето трансатлантически кабели между Америка и Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай