Европарламентът гласува новия български еврокомисар

За да встъпи окончателно в длъжност, Иванова ще бъде одобрена и от Европейския съвет

Европарламентът гласува новия български еврокомисар | StandartNews.com

Днес Европейският парламент ще гласува кандидатурата на Илиана Иванова за следващ еврокомисар от България. Това сочи дневният ред на евродепутатите в Страсбург. Очаква се гласуването да бъде в 13:00 ч. българско време.

Миналата седмица Иванова премина успешно изслушването пред комисиите на ЕП в Брюксел, свързани с нейната бъдеща дейност. Тя получи одобрението на председателския съвет на ЕП и след днешното гласуване, в което не се очакват изненади, предстои да бъде назначена с подкрепата на Съвета на ЕС.

Предвижда се Иванова да заеме поста на еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до края на мандата на ЕК следващата есен. Това беше и ресорът на Мария Габриел преди да подаде оставка и да заеме поста на вицепремиер и министър на външните работи у нас.

Досега Илиана Иванова беше българският представител в Европейската сметна палата, а преди това - евродепутат от ГЕРБ. В Еврокомисията тя поема поста на Мария Габриел, която през май подаде оставка като еврокомисар, за да стане вицепремиер и министър на външните работи.

За да встъпи окончателно в длъжност, Иванова ще трябва да бъде одобрена и от Европейския съвет, което се очаква да стане до края на седмицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай