Европа на прага на дефицит на работна сила

Европа на прага на дефицит на работна сила | StandartNews.com

Брюксел. Европа е на прага на остър недостиг на работна ръка и растящо бреме върху пенсионната система, според проучване на International Longevity Centre UK /ILC/. Това ще се случи, ако не бъдат взети конкретни мерки за стимулиране на по-възрастните хора да работят по-дълго, включително и тези, които все още не са стигнали пенсионна възраст, пише Financial Times.

Ако не се предприемат реформи, броят работещи, които издържат един пенсионер ще се свият от четирима на двама, което ще доведе до по-голяма тежест върху по-малко хора. Тенденцията отразена в доклада, показва увеличаващата се продължителност на живот в Европа и рекордно ниските нива на раждаемост.

Европейската комисия повиши оценката си за хората на възраст между 55 и 64 години, които трябва да работят, като мярка за преодоляване на проблема, През 2010 те трябваше да са 37% от населението на тази възраст, докато в днешно време вече процентите са 50. Данните в проучването на ILC показват, че средната възраст, на която хората в Европа се пенсионират се е повишила до 61.4 години, от 60.1 през 2010, информира още economy.bg.

Повишаването на възрастта за пенсиониране ще допринесе за по-голям брой служители и ще облекчи системата. Въпреки това страните-членки на ЕС не трябва да очакват, че мярката автоматично ще доведе до увеличаване възрастта, в която хората се оттеглят от трудовия пазар. Ако правителствата не осигурят добри възможности за работа на по-възрастните служители, рискуват повече безработни, отколкото пенсионери, тъй като обезщетенията за безработица често са по-високи от пенсиите, се казва още в доклада.

Сред необходимите мерки е и отпадането на всякакви правила, които в момента насърчават ранното пенсиониране.

Проблемът с дефицита на работна сила може да бъде отчасти решен и с помощта на имигрантите. Очаква се около 60 млн. души да мигрират в ЕС в следващите 50 години. Това са 0.2% от населението на континента, но броят им не е достатъчен, за да запълни "дупката" в системата. Докладът на ILC посочва, че за тази цел ще са необходими още 11 млн. имигранти до 2020.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай