Европа в ръцете на Ердоган. Турция става водещ фактор

През Турция минава най-краткият и икономичен път за пренос на природен газ към Европа

Европа в ръцете на Ердоган. Турция става водещ фактор | StandartNews.com

В дните руската инвазия в Украйна Европа активизира усилията си за преодоляване на зависимостта си от руски петрол и газ и за търсене на нови варианти за снабдяване с енергийни източници. В този контекст Турция, която през последните седмици се открои като ключов посредник в търсенето на дипломатическо решение на конфликта между Русия и Украйна, може да играе и важна роля в диверсификацията на енергийните доставки към Европа.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви в интервю за телевизия Си Ен Ен Тюрк, че през Турция минава най-краткият и икономичен път за пренос на природен газ от Източното Средиземноморие към Европа. Той посочи, че реализацията на евентуален проект за газопровод от Израел към Турция е свързана с хармонизиране на взаимните интереси на страните. Министърът отбеляза, че за подобен проект ще е нужно изграждане на тръбопровод с дължина 500-600 километра, по който природният газ да се транспортира до Турция.

Той посочи, че на първо време съществуващата газопреносна система на Турция ще бъде достатъчна за транспортиране на получения газ в страната и към Европа. Министърът добави, че може да се наложи прокарване на допълнителни тръбопроводи в случай на необходимост от транспортиране на по-големи обеми природен газ в бъдеще. Дьонмез подчерта, че това е най-краткият път за транспортиране на израелски газ към Европа, като отбеляза, че по другия маршрут, визирайки проекта за Източносредиземноморски газопровод, е било необходимо инсталиране на два до три пъти по-дълъг тръбопровод.

През януари САЩ оттеглиха политическата си подкрепа за проекта за Източносредиземноморски газопровод, който според плановете трябва да транспортира природен газ от находища край Кипър и Израел през Гърция към Италия и други страни от ЕС. САЩ цитираха съображения, засягащи икономическата рентабилност и екологична целесъобразност на проекта.

Коментарът на Дьонмез бе направен след официалното посещение миналата седмица в Турция на израелския президент Ицхак Херцог, по време на което двете страни обявиха, че започват нова ера в отношенията си след години на напрежение. Ердоган заяви след разговорите с израелския си колега, че Турция е готова да си сътрудничи с Израел в сферата на енергетиката. Той каза, че сериозен интерес за Турция и Израел представлява сътрудничеството при преноса на природен газ. Още в началото на февруари Ердоган посочи пред журналисти в самолета при завръщането си от посещение в Украйна, че Турция и Израел могат да работят заедно за транспортиране на израелски природен газ за Европа. Вестник „Сабах“ отбеляза, че дискусиите за газа явно са били с приоритетен характер по време на визитата на Херцог в Турция заради конфликта в Украйна.

Евентуално сътрудничество между Израел и Турция по този въпрос ще бъде най-силната спойка и гаранция за двустранните отношения, според анализатора от в. “Сабах“ Билгехан Йозтюрк. В момент, когато Западът иска да премахне зависимостта си от руския природен газ, сътрудничество между Турция и Израел в сферата на природния газ ще срещне голяма подкрепа, смята анализаторът.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез съобщи, че ще посети Израел през април за разговори по въпроса за сътрудничество в енергийната сфера.

Същевременно на срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и азербайджанския му колега Илхам Алиев в Анкара на 10 март е била обсъдена възможността за увеличаване на доставките по Южния газов коридор в Турция и в Европа, бе посочено в съобщение на азербайджанското президентство. В съобщение на дирекцията по комуникации на турското президентство бе отбелязано, че сред обсъжданите въпроси на срещата между двамата президенти е бил и приносът на сътрудничеството между двете страни за европейската енергийна сигурност.

Анализаторката от в.“Миллиет“ Дидем Йозел Тюмер изтъкна, че на Международния дипломатически форум в Анталия в края на миналата седмица Азербайджан и Турция са отправили „общо енергийно послание към Европа“. В изказване на форума азербайджанският министър на енергетиката Парвиз Шахбазов е посочил, че Азербайджан възнамерява да увеличи доставките на природен газ за Европа през Турция. Министърът е добавил, че Баку обсъжда този въпрос с Анкара и ЕС. Шахбазов е изтъкнал, че Азербайджан разполага с 2,6 трилиона куб. м. запаси от газ, което по думите му ще стигне за осигуряване на газ за страната, за нейните партньори и за Европа за 100 години. Министърът е подчертал, че през Южния газов коридор има неизползван потенциал. „Заедно с Турция можем да доставяме големи обеми газ за Европа“, е посочил Шахбазов.

Южният газов коридор с дължина 3500 км се простира от Азербайджан до Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания. Той включва Южнокавказкия, Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод.

Шахбазов е заявил също на форума, че Азербайджан може да продава на Турция, а през нея и на Европа, електроенергия, добита от вятъра.

Турският заместник-министър на енергетиката и природните ресурси Арпаслан Байрактар е подчертал от своя страна, че през Турция могат да минат различни маршрути за пренос на енергийни източници. Той е отбелязал, че освен Азербайджан, Туркменистан също разполага с огромни запаси от природен газ, споменал е също запасите на Ирак и Израел и е обобщил, че съществуват „добри възможности и различни алтернативи“.

Очевидно енергийната сфера се очертава като перспективно поле за сътрудничество на Турция със страни от региона. На фона на новите геополитически реалности Турция се откроява като страна, която може да играе важна роля за обезпечаване на енергийната сигурност на Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай