Европа настръхна, смразяващи думи на Вучич

Геополитическите обстоятелства се промениха, заяви президентът на Сърбия

Европа настръхна, смразяващи думи на Вучич | StandartNews.com

„Факт е, че геополитическите обстоятелства се промениха, Европа де факто е във война“, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в обръщението си към гражданите на Сърбия.

Вучич обяви, че няма да говори за дневни политически въпроси, след което веднага се насочи към темата за френско-германския план за Косово, предаде БГНЕС.

„Първата версия, която не е много по-различна от втората, всички я видяхме през изминалите дни в различни медии, т. нар. френско-германския план, но никой не пожела да говори за контекста, обстоятелствата и пред какво е изправена Сърбия. Винаги е повече от лесно да намерите безброй оплаквания и не можем да намерим нищо, за което да се възхищаваме в този документ“, заяви Вучич.

„Участвах във всички дискусии, откакто Дачич беше начело на правителството и никога не е изглеждало така. Въпросът е защо? Факт е, че геополитическите обстоятелства се промениха, Европа де факто е във война“, каза Вучич.

Президентът на Сърбия добави, че на срещата с международната „петорка“ - представителите на ЕК, САЩ, Германия, Франция и Италия, в петък му е било казано, че трябва да приеме тяхното предложение, защото в противен случай процесът на европейска интеграция ще бъде прекъснат.

По думите на Вучич, му е било заявено, че ще се сблъска със спиране и изтегляне на инвестиции, а третата мярка ще бъде цялостна икономическа, която ще има последствия за Сърбия.

„Ясно казах какво е неприемливо за Сърбия“, посочи сръбският президент.

Според Вучич трябва да се обсъди по какъв начин да се повиши нивото на доверие с албанците и как да се изгради позиция за бъдещ дългосрочен мир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай