Петък,

Евролидери решават за нова помощ за Украйна

От: Иван Ангелов -
628
Евролидери решават за нова помощ за Украйна
A
A
A

Среща на върха ще се проведе днес и утре в Брюксел, на която лидерите на страните от Европейския съюз ще потвърдят подкрепата си за Украйна. Те ще обсъдят спешното увеличаване на военното производство и доставките на боеприпаси за Украйна.

Европейският съюз пое ангажимент за доставянето на 1 милион 155-милиметрови снаряди за Украйна в следващата една година.

Очаква се лидерите да обсъдят как ще бъде осигурено финансирането за това. България ще бъде представена на срещата от президента Румен Радев.

Украинският президент Володимир Зеленски ще се включи в срещата чрез видеоконферентна връзка. Очаква се европейските лидери да направят анализ на работата досега по използването на замразени руски активи за възстановяването на Украйна.

Другата важна тема от срещата е състоянието на европейската икономика и на енергийния пазар, както и гарантирането на сигурността на енергийните доставки.

Лидерите ще направят преглед и на работата по справянето с нелегалната миграция. В срещата ще участва и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, а утре европейските лидери ще разговарят с президента на Европейската централна банка Кристин Лагард.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com