Петък,

Еврокомисията с решение срещу високите цени на тока

От: Стандарт -
710
Еврокомисията с решение срещу високите цени на тока
A
A
A

Европейската комисия обмисля ограничаване на цените на електроенергията в Европа. Това става ясно от презентация, която ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен представи пред европейските правителствени ръководители на срещата на върха във Версай в четвъртък вечерта. Според презентацията органът на ЕС проучва „варианти за незабавни мерки за ограничаване на ефекта на разпространение на цените на газа върху цените на електроенергията", като например „временни ценови ограничения".

Тази възможност е част от пакет от мерки, с които ЕК иска да смекчи последиците от енергийната криза, предизвикана от руската агресивна война срещу Украйна, и в средносрочен план да изведе Европа от зависимостта от вноса на руски суровини, предава DPA., цитирана от investor.bg.

От известно време насам ЕС разрешава национален контрол на цените в полза на домакинствата и малките предприятия. Ако кризата се задълбочи, следващата стъпка може да бъде общоевропейско регулиране.

ЕК може да представи предложение още в края на март, съобщи Фон дер Лайен. Същевременно органът иска да създаде работна група, която да планира и координира запълването на газохранилищата за предстоящата зима.

Освен това ЕС облекчава законодателството в областта на държавните помощи, за да позволи изплащането на компенсации на отраслите, които са особено засегнати от ценовия шок, както обясни Фон дер Лайен. Тя се застъпи и за временното облагане на „извънредните печалби" на енергийните компании, които не се нуждаят от закупуване на скъп газ - например ядрените компании, но също и доставчиците на зелена електроенергия.

До средата на май ЕК иска да предложи концепция за преодоляване на зависимостта от изкопаеми горива от Русия до 2027 г. Брюкселският орган нарича проекта Re-Power EU. Комисията работи и по „оптимизиране на структурата на пазара на електроенергия" – „с оглед на структурната промяна към декарбонизация на енергийния микс", както се казва в презентацията на Дон дер Лайен.

От месеци Франция настоява за реформа на пазара на електроенергия, тъй като страната произвежда предимно ядрена енергия и по този начин е по-малко зависима от вноса на руска енергия, но все още е засегната от високите цени на електроенергията.

Ясното послание на Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон също предупреди във Версай за зависимостта на Европа от руския газ. Руският президент Владимир Путин може да използва евентуалното прекратяване на доставките на газ „като оръжие" срещу Европа, заяви Макрон. „Трябва да се подготвим за всички сценарии“. 

Френският президент ясно заяви: "Нашата воля е да защитим гражданите и предприятията си от повишаването на цените в краткосрочен план“. Някои държави членки, включително Франция, вече са предприели мерки, каза той. С оглед на ситуацията обаче са необходими "по-постоянни и европейски" механизми.

Сега ЕК ще представи „няколко технически предложения" за обща енергийна политика и ще подготви необходимите текстове до следващата среща на върха на ЕС в края на март. На тази основа трябва да се вземе решение, каза Макрон.

На национално равнище Франция предприе толкова щедри мерки за подпомагане в условията на ценови взрив, каквито вероятно няма в никоя друга страна от ЕС: Предприятията за комунални услуги имат право да увеличават цените на електроенергията за потребителите с не повече от четири процента. Освен това цените на газа за много французи са замразени на нивото от октомври 2021 г.

Първоначално се очакваше таванът на цените на газа да изтече през юни 2022 г., но сега се планира удължаване до края на годината. Наскоро министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер определи разходите за различните мерки за подкрепа на неговото правителство на повече от 20 млрд. евро.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com