Евродепутатите сложиха край на таксите за роуминг

Евродепутатите сложиха край на таксите за роуминг  | StandartNews.com

Страсбург. Европейският парламент одобри отпадането на таксите за роуминг от началото на 2016 г.

Таксите за роуминг бяха тема за европейските депутати в последните три години и доведоха до напрежение с телеком сектора. По данни на бранша отпадането на таксите ще доведе до около 5% спад в печалбите на мобилните оператори. Според еврокомисията обаче потребителите ще започнат да говорят повече през граница и това ще минимизира негативния ефект за компаниите.

"Този вот показва, че ЕС допринася за гражданите. За това е създаден Европейският съюз – да се отърве от бариерите и да направи живота по-лесен и по-евтин. Трябва да сме наясно какво купуваме, не трябва да бъдем мамени и трябва да имаме възможност да променяме мисленето си", каза след гласуването еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус.

Евродепутатите гласуваха и за т.нар. неутралитет на мрежата при който интернет трафикът ще бъде третиран еднакво, независимо от източника или съдържанието. Някои оператори искат такси, за да осигуряват по-бърз трафик за достъп до определени услуги като социалните мрежи или при сваляне на музика.

Предстои решенията да бъдат одобрени от Европейския съвет, който вероятно ще обсъди темата през октомври. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай