Евродепутат иска по-малко бюрокрация при работа с европейски пари

Евродепутат иска по-малко бюрокрация при работа с европейски пари | StandartNews.com

По време на подготвителна среща на Комисията по регионално развитие в Страсбург Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, представи инициатива за намаляване на бюрокрацията и опростяване на процедурите при работата с европейски средства. Като първа стъпка той презентира проект на резолюция на Европейския парламент, в който са заложени конкретни предложения за преодоляване на проблема с излишната административна тежест при кандидатстване, управление и отчитане на европейски проекти.

"Трябва да сме наясно, че проектът на резолюция и написаното в нея не може да стигне до хората отвън, без да бъде облечено в обикновени думи", заяви Новаков. Той отбеляза, че бенефициентите на евросредства изискват нулева бюрокрация в обществените поръчки, подбора на проектни предложения и контролните дейности. За да бъде намален делът на погълнатите от бюрокрация средства, трябва да се прилага контрол, базиран на риска, вместо постоянни проверки на всички бенефициенти. Друга важна мярка е преминаването към минимални изисквания за данни и информация от страна на гражданите и бизнеса при подаването на проектите. Трети приоритет, на който залага евродепутатът, е така наречената електронна кохезионна политика.

"Кандидатстването за евросредства по електронен път е ключът към минимална бюрокрация и по-кратко време от кандидатстването до изплащането", убеден е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай