Вторник,

Ето я първата страна, преборила вируса. Как?

От: Редактор -
Ето я първата страна, преборила вируса. Как?
A
A
A

Исландия  има късмет, че стана първата държава в Европа, която на практика се отърва от Covid, пише в своя разработка "БиБиСи".

Хотелските нощувки се завръщат, ресторантите, концертите и всичко останало, за което копнее останалата част на Европа, също.

Преди да излезе тази публикация е имало само 20 активни случая с коронавирус в страната-остров. Един човек се е лекувал в болница, а Исландия е имала общо 29 смъртни случая, което се равнява на 8,5 на 100 000 души.

"Подготвям се за тази пандемия от 15 години", заявява пред "БиБиСи" главният епидемиолог на Исландия - проф. Торолфур Гуднасон, който е отговорен за пандемичния отговор на Исландия от самото начало на епидемията.

"Решихме веднага какво ще направим: тестване, проследяване на контактните със заразени и поставяне на всички диагностицирани в изолация. Направихме това агресивно, още от първия ден", казва проф. Гуднасон.

Неговият екип за проследяване на контактните хора, екипиран с реални детективи, е бил готов и работел още преди Исландия да регистрира първия си случай на заразен с коронавирус.

Не особено приветлив хотел в центъра на Рейкявик е направен на изолатор.

В Исландия първата вълна на заболяването бързо била поставена под контрол и до май 2020 г. обявиха страната свободна от Covid. Нещата останали така известно време, но до края на лятото миналата година Исландия била неочаквано ударена от друга, по-свирепа вълна, след като двама туристи с положителни тестове нарушили правилата на изолацията си.

Разликата сега е, че заразените идват направо от летището. От юни миналата година всеки пристигащ в страната преминава под карантина, а на летището му се правят задължителни тестове.

"Мисля, че е важно политикът да осъзнае какво е политика и какво трябва да бъде решено с научни средства. Твърдо съм убедена, че трябва да слушаме повече експертите, когато става дума за мерките при пандемията", споделя пред "БиБиСи" премиерът на Исландия.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички