Ето колко печели Путин през войната

Приходите на Русия са най-вече от продажбата на суров петрол

Ето колко печели Путин през войната | StandartNews.com

Русия е натрупала 93 милиарда евро приходи през първите 100 дни на войната срещу Украйна от износа на изкопаеми горива, от които по-голямата част са били насочени към ЕС. Това се посочва в доклад на независим център за проучвания, публикуван днес и цитиран от Франс прес, който акцентира върху Франция.

Публикацията на Центъра за проучвания на енергията и чистия въздух (CREA), базиран във Финландия, се появява на фона на натиска от страна на Украйна към западните правителства да спрат всякаква търговия с Русия, за да не пълнят военната хазна на Кремъл.

ЕС неотдавна реши да наложи поетапно ембарго (с някои изключения) върху вноса на петрол от Русия. Търговията с руският газ, от който блокът е силно зависим, засега не е засегната.

Според независимия център 61 на сто от вноса на изкопаеми горива или около 57 милиарда евро през първите 100 дни на войната (24 февруари – 3 юни – бел. АФП) са били за ЕС. Най-големите вносители са били Китай (12,6 милиарда евро), Германия (12,1 милиарда евро) и Италия (7,8 милиарда евро).

Приходите на Русия са най-вече от продажбата на суров петрол (46 милиарда евро), следван от газ, транспортиран по газопроводите (24 милиарда евро), петролни продукти, втечнен природен газ и въглища. 

Русия е продължила да трупа приходи въпреки спада на продажбите през май и факта, че е принудена да продава на много ниски цени на международните пазари. Въпреки  намаляването на обемите обаче страната се е възползвала от световното повишение на котировките на енергийните суровини.

Ако някои страни са положили усилия да намалят вноса (Полша, Финландия, балтийски страни), то други са увеличили покупките си: Китай, Индия, ОАЕ, дори и Франция, според центъра за проучвания. 

Докато ЕС цели да наложи по-стриктни санкции срещу Русия, Франция е увеличила вноса си, ставайки най-големият купувач на руски втечнен природен газ в света, подчерта анализаторът от центъра Лаури Миливирта.

Става дума за покупки в брой, а не за дългосрочни договори, което означава, че Франция съвсем съзнателно е решила да прибегне към руска енергия въпреки инвазията в Украйна, смята специалистът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай