Петък,

Ето къде в Европа паднаха мерките срещу Ковид

От: Редактор -
189
Ето къде в Европа паднаха мерките срещу Ковид
A
A
A

Австрия премахва от днес почти всички мерки срещу COVID-19. Маските остават задължителни на определени места. Изключение прави Виена, където мерките са по-строги.

За целта в четвъртък беше приета наредба, озаглавена „Наредба за базовите мерки срещу COVID-19“. Премахва се изискването за зелен сертификат или тест при посещение на заведение за хранене или масово културно или спортно мероприятие. Отпада вечерният час, нощните заведения отварят врати.

Австрийското правителство и Държавната организация за координиране на кризата обосновават решението със стабилното положение в интензивните отделения въпреки задържащия се висок брой новозаразени.

Новоназначеният министър на здравеопазването Йоханес Раух, който в началото на седмицата ще положи клетва пред президента на републиката, заяви в първи изявления за пресата, че не желае да обяви прибързано пандемията за приключила. Той посочи като свой приоритет подготовката за следващия COVID сезон.

Маските остават задължителни в магазините за хранителни стоки, аптеките, банките, бензиностанциите, автомобилните работилници, в институциите с достъп на посетители – на важните за  запазване на обществения живот места.

Маските са задължителни в обществения транспорт, в такситата и при превозване на ученици,  но се премахват в лифтовете, излетните кораби и туристическите автобуси.

Експерти подложиха на критика решението за премахване на маските на обществени места, тъй като актуално проучване на международен екип с австрийско участие доказва ефикасността на маските ФФП2 срещу разпространяване на заразата.

Специални са мерките в здравните заведения и в старческите домове. Посетителите трябва да притежават зелен сертификат или валиден тест и да носят маски. Същите правила важат и за персонала.

Изброените мерки не са валидни за Виена, която остава с по-строги изисквания.

Достъп до заведенията за хранене във Виена имат единствено гражданите със зелен сертификат, маските са задължителни в цялата търговска мрежа. 

Наредбата е в сила до 30 юни.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички