Ето какво каза Меркел за сбогом на германците

Идва година на надеждата, обяви канцлерът

Ето какво каза Меркел за сбогом на германците | StandartNews.com

В своето, вероятно последно, новогодишно обръщение като канцлер на Германия, Ангела Меркел предупреждава германците за продължаващите предизвикателства, предизвикани от кризата с коронавируса. “Тези дни и седмици, няма защо да го крием, са трудни времена за страната ни. И това ще продължи още известно време", споделя Меркел в предварително публикуваната реч, предаде Дойче вече. "През 2020 г. ни се случи нещо, което светът не беше очаквал. Неизвестен досега вирус прониква в телата и живота ни. Той ни поразява там, където сме хора в най-пълния смисъл: в близкия контакт, в прегръдката, в разговора, докато празнуваме.”

Задачата на века

Според Меркел, пандемията и нейното овладяване представляват „политическата, социалната и икономическата задача на века". В традиционното си обръщение за Нова година канцлерката благодари на гражданите за доверието и търпението “да се включат в този исторически подвиг". Тя напомня за жертвите на пандемията и моли, въпреки надеждата, която ваксините носят, за още търпение и издръжливост: "Още дълго време от всички нас ще зависи как ще преминем през тази пандемия. Зимата е и ще остане тежка."

 

Следователно всеки трябва да допринесе, за да ограничи пандемията. "Ние знаем какво можем да направим, за да противодействаме на вируса. Освен ваксината ние разполагаме с най-ефективните средства в собствените си ръце – като се придържаме към правилата, всеки един от нас”, допълни още Меркел. "В края на тази оставяща ни без дъх година ние също трябва да спрем за момент - и да скърбим", каза тя. "Като общество не трябва да забравяме колко хора са загубили любим човек, без да могат да бъдат близо до него в последните му часове. Не мога да облекча болката им. Но мисля за тях, особено тази вечер." Тя може само да предполага колко огорчени са онези, които скърбят за някого, или които се борят с последствията от заболяването, "когато вирусът се отрича от някои непоправими хора", подчертава канцлерката. "Конспиративните теории са не само неверни и опасни, но и цинични и жестоки спрямо тези хора“.

Надеждата има вече лице

2020 г. беше и година, "в която толкова много хора надскочиха себе си, без да бият тъпана". Сред тях - лекарите и медицинските сестри в болниците, старческите домове и други заведения, здравните служители, и да не забравяме "готовността на нашите въоръжени сили". Безброй хора допринасят за това "животът ни да е все още възможен въпреки пандемията: в супермаркетите и в транспорта на товари, в пощите, в автобусите и влаковете, в полицейските участъци, в училищата и детските заведения, в църквите, в редакциите“.

Германската канцлерка благодари за това "колко дисциплинирано повечето хора носят маските си и полагат усилия да спазват дистанция". По повод на започналата в неделя кампания за ваксиниране, Меркел казва, че надеждата вече има своето лице: Това са лицата на първите ваксинирани, много възрастните и техните медицински сестри, медицинския персонал в интензивните отделения - не само при нас, но във всички европейски и много други държави.” "Ще се ваксинирам когато дойде моят ред", каза още 66-годишната Меркел.

Здраве, увереност и Божия благословия за 2021

Въпреки пълната концентрация върху пандемията, която продължава да поставя страната пред „огромни“ задачи, Германия не трябва да изпуска от поглед другите въпроси, предупреждава канцлерката. "И така, всичко ли ще е Корона и през новата година? Не, както не беше и през старата", подчертава тя. "Светът, в който живеем, се променя бързо и из основи, още преди началото на пандемията." Още по-важно е Германия да развива „с цялата си сила и креативност смели идеи за бъдещето“ - например природосъобразната икономика.

Меркел завършва обръщението си, което ще бъде излъчено по телевизията в навечерието на Нова година, отбелязвайки, че, „най-вероятно за последен път ще мога да се обърна с новогодишна реч към вас като канцлерка“. И обобщава: „Мисля, че не преувеличавам, когато казвам: никога през последните 15 години всички ние не сме смятали старата година за толкова трудна - и никога, въпреки всички притеснения и известен скептицизъм, не сме очаквали новата година с толкова много надежда".

Затова пожелава на всички „здраве, увереност и Божията благословия за новата 2021 година“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай