Ето как Гърция ще диша по-леко за празниците

Това ще стане на фона на нарасналата епидемиологична тежест в страната

Ето как Гърция ще диша по-леко за празниците | StandartNews.com

Гръцките власти обявиха днес, че ще въведат частично облекчаване на мерките по време на коледните празници на фона на нарасналата епидемиологична тежест в страната.

Търговците ще изпълняват поръчките на своите клиенти онлайн, без да могат да пускат посетители в магазините от 13 декември до 7 януари. Фризьорските салони ще отворят отново в понеделник, 14 декември, като работното им време ще бъде в интервала от 07:00 до 21:00 часа. Книжарниците също ще могат да отворят в понеделник, като се спазва изискването за ограничен брой клиенти.

Църквите ще отварят врати само на Коледа и Богоявление при спазване на всички необходими мерки за защита. В храмовете ще могат да влизат  само по девет души наведнъж, а в катедралите - 25. На Богоявление няма да има традиционното хвърляне на кръста във водата, съобщи „Катимерини”.

Лицата, които летят за Гърция през периода 18 декември-7 януари, ще трябва да останат задължително в 3-дневна карантина след пристигането си, както и да се подложат на бърз антигенен тест на летището и да дадат отрицателен PCR тест.

От 13 декември до 7 януари ще бъде в сила национален комендантски час от 22:00 часа до 5:00 ч. сутринта. Излизането навън ще бъде възможно само след получаване на специално разрешение чрез SMS за посещение на магазин за търговия на дребно.  Решението за тези мерки се наложи, след като здравните власти се оплакаха, че броят на пациенти на командно дишане  в отделенията за интензивно лечение намалява с разочароващо бавни темпове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай