Как ЕС ще бори икономическата чума

Лидерите призовават за солидарност срещу кризата

Как ЕС ще бори икономическата чума | StandartNews.com

Редица европейски лидери призоваха днес държавите членки да проявят солидарност, за да позволят приемането на амбициозен план за възстановяване, който да извади Европейския съюз от тежката рецесия.

Тази солидарност не е безспорна, тя изисква усилия и компромиси от всички, каза председателят на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен бе натоварена със задачата да представи пакет от стимули преди край на май за възстановяване на европейската икономика.

Париж предлага Европейската комисия да емитира облигации, за да финансира възстановителен фонд за ЕС на стойност 1-2 процента от брутния национален доход годишно или между 150 и 300 милиарда евро за периода 2021-23 година.

В момента в ЕС се дебатира как да бъде стимулиран икономическият растеж след коронавирусния спад. Очаква се през седмицата от 18 май ЕК да излезе с официално предложение за следващия седемгодишен бюджет на Общността и придружаващия го Възстановителен фонд.

Само че Германия и редица други богати страни като Нидерландия, Австрия, Финландия и Швеция, отказват да приемат обединяването на дълга в името на солидарността със страните, които са най-силно засегнати от пандемията и рецесията.

Солидарността е в наш интерес, посочи президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

"Защото Европа е в опасност, тя е крехка", подчерта и французинът Мишел Барние, който е натоварен да води преговорите с Великобритания за бъдещите отношения на Обединеното Кралство и ЕС след Брекзит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай