Как азерите бяха изгонени от Калбаджар преди 27 г./ВИДЕО/

Страшно видио връща лентата на историята

Как азерите бяха изгонени от Калбаджар преди 27 г./ВИДЕО/ | StandartNews.com

Лейла Таривердиева

В наши дни социалните мрежи са пълни с видеоклипове, показващи "страданието" на арменците, принудени да напуснат все още окупираната от Армения област Калбаджар - регион на Азербайджан. Линии от автомобили, камиони с мебели и др. домашни вещи, сълзливи довиждания и други подобни могат да се видят на тези видеоклипове.

Според тристранното споразумение, подписано от лидерите на Азербайджан, Русия и Армения на 10 ноември, арменските въоръжени единици трябва да бъдат изтеглени от Келбаджар до 15 ноември. В документите нищо не се казва за цивилното население, но ако тези, които напускат, не искат да живеят в Азербайджан и според азербайджанските закони, това е техният избор. Във всеки случай на арменците беше дадена почти седмица за тихо събиране и заминаване. И процесът не е под прицел, не под заплахата от клане, както беше преди 27 години, когато районът е бил окупиран от арменски банди.

За тези, които надават вой от настоящото напускане на арменците от Келбаджар, бих искала да ви напомня как са били изгонени от този регион азербайджанците.

Келбаджар е окупиран от Армения през пролетта на 1993 г. Това беше една от трагичните страници на Карабахската война. Както можете да видите във видеото, публикувано в социалните мрежи, банда арменски бойци информират по високоговорителя населението на азербайджански език, че имат десет часа, за да се откажат от всичко и да напускат домовете си. Нещо повече - бандитите се забавляват, смеят се, подиграват се и се чувстват господари на положението. Тяхното "предложение за мир" към цивилното население се подсилва с картечен огън.

">

Нека тези, които днес плачат в Армения за съдбата на арменците от Келбаджар, се спомнят какво са правили преди 27 години. И дано осъзнаят, че сегашното поколение е отговорно за злото, което са причинили бащите им дядовците им.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай