Ето ги филмите на годината

Предстои обявяването на крайните резултати

Ето ги филмите на годината | StandartNews.com

Дългият пък към Оскар-ите минава оттук.

"Барби" и "Опенхаймер", подвизаващи се под общото наименование "Барбенхаймер", продължават напред в наградния сезон, след като намериха място сред 10-те филма на годината на Американския филмов институт (АФИ).  Организацията отличава широк спектър от най-добрите филми на годината, сред които попадат блокбастъри, анимационен филм, независими филми и филми, издадени както от стрийминг платформи, така и от традиционни студия.

Годишният списък на Американския филмов институт не класира филмите, но се счита за сериозен индикатор от кои продукции се очаква добро представяне на наградите "Златен глобус" и "Оскар".

Освен "Барби" на Грета Гъруиг и "Опенхаймер" на Кристофър Нолан, тазгодишният списък на института включва "Убийците на цветна луна" на Мартин Скорсезе, "Останалите" на Александър Пейн, "Минали животи" на Селин Сонг, "Клети създания" на Йоргос Лантимос и "Американска литература" ("American Fiction") на Корд Джеферсън. В списъка има и две продукции на Netflix: "Май, декември" на Тод Хейнс и "Маестро" на Брадли Купър.

Американският филмов институт включва в годишния си списък и анимационния филм "Спайдър-Мен: в Спайди-вселената". "Тъй като нашата нация и светът ни продължават да се движат в трудни времена, за АФИ е чест да хвърли подходяща светлина върху тези произведения на изкуството, които ни издигат и в крайна сметка ни водят към съпричастност", каза Боб Газале, президент и главен изпълнителен директор на организацията.

"Това, че го правим без конкуренция, е отличителна черта на Американския филмов институт и сме горди да съберем тази общност от творци заедно - като едно цяло, за да отбележим техния изключителен принос към нашето време", допълни той, цитиран от БТА.

Институтът отличава и 10 телевизионни продукции - "Начално училище Абът", "Мечката", "Вражда" ("Beef"), "Съдебни заседатели" ("Jury Duty"), "Последните оцелели", "Сутрешното шоу", "Само убийства в сградата", "Покерфейс" ("Poker Face"), "Кучетата от резервата" ("Reservation Dogs") и "Наследници".  Победителите ще бъдат наградени на частен обяд в Лос Анджелис на 12 януари.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай