ЕС ще подпише с Украйна преди май

ЕС ще подпише с Украйна преди май | StandartNews.com

Брюксел. Лидерите на ЕС се договориха да подпишат Споразумението за асоцииране с Украйна преди провеждането на предсрочните избори в бившата съветска страна в края на май.

 

Това съобщи президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой след извънредната среща на върха за кризата в Украйна. Лидерите потвърдиха ангажимента на ЕС да подпише споразумението, чието отхвърляне от бившия украински президент Виктор Янукович предизвика протестите.

 

"Беше решено, че тъй като това е приоритет, ще подпишем много скоро. Това означава преди изборите в Украйна на 25 май", заяви Ромпой, цитиран от БГНЕС.

 

Лидерите на ЕС се договориха също да замразят преговорите по визовите и икономическите въпроси с Русия заради събитията в Украйна и заплашиха с целенасочени санкции срещу отделни хора и с широка гама от икономически мерки.

 

След шестчасовите разговори 28-те лидери на ЕС се договориха за серия от санкции на три етапа, започващи с незабавно замразяване на преговорите. Те допълниха, че ще последва "широка гама" от икономически санкции, ако Русия предприеме нови стъпки за "дестабилизиране" на положението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай