ЕС създава орган за защита на личните данни

ЕС създава орган за защита на личните данни | StandartNews.com

Нов орган на европейските власти за защита на личните данни може да има правомощията да приема решения със статут на закон в трансгранични спорове за злоупотреба с лични данни от страна на фирми, съобщи Ройтерс.

Това ще стане възможно благодарение на механизъм, предложен в реформите на законите за защита на данни в ЕС. Според него фирмите, които оперират в рамките на съюза ще трябва да работят само с един орган по защитата на личните данни, разположен в страната, в която фирмата е базирана, дори и нарушенията за законодателството по отношение на личните данни да са извършени спрямо граждани на друга държава.

Предложението е направено от Италия, която в момента държи ротационното председателство на ЕС. Според италианското представителство, органите, които са замесени в процеса на вземане на решения по въпроса ще имат право да се месят на всяка една негова стъпка.

Европейският борд за защита на личните данни ще отсъжда в случай, че органите на страните, за които се отнася случаят не успеят да вземат решение или възникне спор кой има юрисдикция по случая.

Първоначалният вариант, който разчиташе само на един орган за защита на личните данни раздели страните членки. Това предложение би било удобно за големите фирми като Google, Facebook и Amazon, които оперират във всички държави и съхраняват огромен обем лични данни.

Правителствата на много държави обаче не искат собствените им регулатори да губят правата си да налагат глоби за злоупотреби с личните данни на гражданите им, дори и фирмите да не са базирани в тези държави.

Според други, новото предложение ще създаде прекалено сложни процедури заради надзора от няколко служби. Създава се и риск от противоречащи си решения, тъй като гражданите и фирмите ще могат да обжалват едно и също решение в няколко държави.

Понастоящем на фирмите се налага да се съобразяват с 28 различни законодателства за защита на личните данни, които на места дори са противоречиви. Според предложението на Италия, Бордът за защита на личните данни на ЕС ще издава законово обвързващи решения в случаите, когато възъникнат спорове между различните държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай