ЕС настоява за независимо разследване на снайперистките убийства в Киев

ЕС настоява за независимо разследване на снайперистките убийства в Киев  | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съюз настоява Украйна да си кооперира със Съвета на Европа за независимо разследване на убийствата на от снайперисти в Киев, съобщава кореспондентът на ИТАР-ТАСС Мая Косянчич по информация от прессекретаря на върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката на сигурност Катрин Аштън.

 

Разследването трябва да бъде направено по международните стандарти и в сътрудничество със Съвета на Европа, е посочила още тя.

 

На 5 март в Интернет се разпространи запис на телефонен разговор между естонския министър на вънщните работи Урмас Пает с Катрин Аштън, в рамките на който те обсъждат заключенията на украински медици, извършили аутопсията на загиналите на площад Независимост в Киев. По думите на естонския министър всички свидетелства сочели, че убитите от двете страни – полицаи и демонстранти – са застреляни с едни и същи снайпери, което още повече налага мнението, че зад снайперистите стои не Янукович, а някой от новата коалиция, изтъква Пает. На което изказване Аштън отговаря: "Интересно. Трябва да се разследва".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай