ЕС и Япония със зона за свободна търговия

ЕС и Япония със зона за свободна търговия | StandartNews.com

В края на март в Токио е планирана среща между лидерите на Европейския съюз и Япония, на която ще обсъди създаване на зона за свободна търговия между двете зони, съобщи АФП.

Председателят на ЕС Херман ван Ромпой и президентът на Еврокомисията Жозе Барозу от една страна и премиерът Шиндзо Абе от друга ще финализират договорката за стартиране на дългоочакваните преговори за либерализиране на търговията помежду им и отпадане на бариерите пред обмена на услуги и инвестиции.

Очаква се да има и известен "политически елемент" в дневния ред на разговорите. Той е свързан с повишаване на сътрудничеството в области като сигурността, опазването на околната среда , науката и технологиите.

В края на миналата година министрите на търговията на страните от ЕС дадоха старт на идеята за преговори с Япония. Целта е да се помогне на закъсалите поради кризата европейски производители на автомобили. Автопроизводителите от Стария континент обаче смятат, че ако паднат митата за внос, това ще наводни пазара с японски коли.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай