ЕС граждани с инициатива за легализация на марихуаната

ЕС граждани с инициатива за легализация на марихуаната | StandartNews.com

Брюксел. Гражданска инициатива събира гласове за легализиране на канабиса в Европейския съюз. Целта е Съюзът да възприеме обща политика за контрол и регулация над производството, употребата и продажбата на канабис. Според инициаторите, единната политика ще допринесе за равенство пред закона на всички европейски граждани, за здравето и сигурността на потребителите и защитата им от дискриминация, както и ще спре нелегалния трафик на марихуана. 

 

За да влезе предложението в Европейската комисия, трябва да събере достатъчно подкрепа от гражданите на страните в ЕС. За всяка държава има определен праг на подкрепа, който трябва да бъде достигнат (за България той е 13 500 гласа), и праговете трябва да бъдат достигнати в поне 7 страни. Срокът за набиране на подкрепа за която и да е гражданска инициатива е максимум 12 месеца според правилата на ЕК. След това заявленията се проверяват за достоверност от националните власти на всяка страна членка. За да можете да подкрепите европейска гражданска инициатива, трябва да сте гражданин на ЕС (гражданин на държава от ЕС) и да сте на възраст, позволяваща ви да гласувате на избори за Европейски парламент (18 години, с изключение на Австрия, където възрастта за гласуване е 16 години). Въвеждат се лични данни според държавата, на която сте гражданин, които са поверителни.

 

Ако 1 млн. европейски граждани подкрепят инициативата за легализация на марихуаната и обща политика на ЕС по въпроса, тогава представители на Европейската комисия ще се срещнат с организаторите и ще преценят дали да стартират законодателна инициатива в Европарламента и Съвета на ЕС.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай