ЕС е продавал на Иран руда с военно предназначение

ЕС е продавал на Иран руда с военно предназначение | StandartNews.com

Лондон. Използвайки вратичка в санкциите наложени от Западна Европа и САЩ, Иран е внасял висок клас на рафинирана алуминиева руда от няколко европейски страни, включително Германия и Франция, която Техеран може да използва, за да направи ракетни компоненти, предаде Ройтерс.

Западните мерки, наложени върху Иран заради спорната му ядрена програма, удариха много сектори на икономиката, включително стомано-добивната, където страната е силно зависима от вноса на суровини. Техеран продължава да твърди, че атомната програма на държавата е за мирни цели.

Рафинираната руда е била изключена от европейските санкции на ЕС, но затегнатите американски санкции, влезли в сила на 1 юли се стремят да затворят тази вратичка. Най-новите мерки ще включват "суровини или полуготови метали", които включват алуминий.

"След 1 юли, новите санкции за търговия с Иран, ще включват алуминий, въглища, стомана, злато, сребро и платина, наред с други, и трябва да включват алуминиев оксид," заяви Марк Дубовитз, който съобщи новите санкции от страна на администрацията на президента Барак Обама и американските законодатели.

Алуминиевият оксид е преработена версия на суровата руда боксит. Той обикновено се използва за направата на алуминий, но има и военни приложения.

Данни за износа от предприятието Global Services показа, че между януари 2012 г. и март 2013 около 4000 метрични тона алуминиев оксид са били продадени на Иран, най-вече от Германия и Франция, но също и от Словения, Италия, Унгария и Белгия.

Експерти и търговци твърдят, че сравнително високата цена, $700 - $1000 на тон, и ниското количество указани за износ, намекват за износ на алуминиев оксид.

"Иран определено има способността да произвежда ракетни части на местно ниво. Те свършиха доста работа по разработката на керамика, направена с алумина, която се използва за производство на части за брони и ракетни компоненти като дюзи и обвивки", каза Марк Горуитз, бивш спрециалист от Министерството на отбраната на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай