ЕС взима мерки за борба с тероризма

Европейски лидери се срещнаха и обсъдиха предложения

ЕС взима мерки за борба с тероризма | StandartNews.com

Днес европейски лидери проведоха среща по повод тероризма и радикализацията.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е спешно необходимо Европа да реформира отвореното гранично Шенгенско пространство в светлината на неотдавнашните терористични атаки.

„Жизнено необходимо е да се знае кой влиза и кой напуска Шенгенското пространство“, каза тя след среща с други европейски лидери.

На срещата присъстваха и президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Австрия Себастиян Курц. Двамата направиха съвместно изявление заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел, премиера на Нидерландия Марк Рюте и председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

За Емануел Макрон най-важна е реформата на Шенгенското пространство, а Себастиан Курц подчерта ролята на дерадикализацията.

„В следващите дни ще направим предложение за реформа на Шенгенското пространство и ще го споделим с всички останали държави. За да имаме напредък в борбата с тероризма, Шенген трябва да се реформира и да гарантира едновременно свободата на движение и сигурността”, заяви президентът на Франция.

Себастиан Курц смята, че заплахата е постоянно сред нас, това са хилядите чуждестранни бойци терористи, завърнали се в Европа от Сирия или Ирак. Много от тях в момента са в затвора, някои вече са освободени, много ще бъдат освободени през следващите години. Това са бомби със закъснител. Ако искаме да защитим свободата си, трябва да ограничим свободата на тези хора, защото те не познават граници, добави той.

Европейската комисия ще направи в следващите седмици и нови законодателни предложения за нелегалното терористично съдържание в интернет.

„Големите платформи трябва да реагират веднага, когато става дума за премахването на терористично или незаконно съдържание. Колкото по-големи са платформите, толкова по-голяма е тяхната отговорност”, каза Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел лансира идеята за създаване на специален европейски институт за обучение на измамите. Мерките срещу тероризма ще бъдат обсъдени от министрите на вътрешните работи на срещата им в петък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай