ЕС потвърди твърдата позиция по въпроса за Сахара

Тече стратегическа среща между Европейския и Африкански съюз

ЕС потвърди твърдата позиция по въпроса за Сахара | StandartNews.com

Европейският съюз по най-ясния начин повтори, че позицията му не се е променила по въпроса за Сахара, пише MAP в навечерието на среща на Европейския и Африканския съюз в Брюксел.

В отговор на въпрос за поканите до участниците говорителят на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Петер Стано подчерта, че европейската страна не е поканила на срещата сепаратистите от фронта "Полисарио" за освобождение на Западна Сахара.

Основният момент, който трябва да се изясни, е, че за тази среща на върха Европейският съюз е съорганизатор с Африканския съюз, така че Африканският съюз пое поканите от африканска страна, обясни той.

Стано добави, че тази покана от Африканския съюз „не променя позицията на Европейския съюз“, а именно, че той не признава тази формация, нито „никоя от държавите-членки на ЕС“.

Позицията е в съответствие с изразената от ЕС на срещата на върха между ЕС-и АС в Абиджан през 2017 г.

Лидерите на ЕС и на Африканския съюз (АС) и на техните държави членки провеждат Шестата среща на върха между Европейския съюз и Африканския съюз в Брюксел.

Срещата предоставя уникалната възможност да се положат основите на обновено и задълбочено партньорство, подкрепено от сериозен политически ангажимент и основано на доверие и ясно разбиране за взаимните интереси.

Лидерите обсъждат как двата континента могат да постигнат повече благоденствие. Целта е да се приведе в действие амбициозен инвестиционен пакет Африка – Европа, отчитайки глобалните предизвикателства като изменението на климата и текущата здравна криза.

Лидерите разговарят и за инструменти и решения за укрепване на стабилността и сигурността чрез обновена архитектура за мир и сигурност.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС и АС участват в кръглите маси заедно с група от избрани външни експерти в съответните области.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай