ЕС на тръни. Лидерите се срещат на пожар в Брюксел

Москва отрича да планира нахлуване и остави отворена вратата за диалог със Запада

ЕС на тръни. Лидерите се срещат на пожар в Брюксел | StandartNews.com

Лидерите на ЕС се подготвят да проведат извънредна среща на високо равнище относно кризата в Украйна тази седмица в рамките на среща с африканските си колеги, заяви високопоставен служител на ЕС.

Опасенията, че Русия може да планира скорошно нахлуване в съседната страна, нараснаха след страшните предупреждения на Запада за масирано струпване на войски по границата.

Германският канцлер Олаф Шолц беше последният лидер на ЕС, който предприе дипломатически усилия, като проведе разговори във вторник в Киев, преди да замине за Москва за среща с руския президент Владимир Путин.

Служителят заяви, че Брюксел изчаква резултатите от посещението на Шолц в Кремъл и че е "възможна" извънредна среща на върха, ако се наложи, когато лидерите на ЕС се съберат в Брюксел в четвъртък за срещата по Африка.

ЕС - заедно с други западни съюзници - обеща да наложи мащабни санкции на Москва, ако тя осъществи ново нахлуване в Украйна. Длъжностните лица в Брюксел предложиха редица варианти за санкции, но лидерите на 27-те държави-членки ще трябва да ги одобрят.

Служител на ЕС, говорещ при условие за анонимност, заяви, че Западът не може да каже дали Путин вече е взел решение за нахлуване, но предупреди, че нападение може да бъде осъществено във всеки един момент.

Москва, която отрича да планира нахлуване, днес даде сигнал за възможно облекчаване на кризата, като остави отворена вратата за диалог със Запада и заяви, че прекратява някои военни учения. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай