Ердоган забрани кредитните карти

Ердоган забрани кредитните карти | StandartNews.com

Истанбул. След като обяви война на социалните мрежи, и определи стоенето на едно място като антиислямско, турският премиер Реджеп Ердоган се обяви и срещу друга популярна практика - използването на кредитни карти, съобщава Си Ен Ен-Тюрк.
"Не вземайте кредитни карти", призова Ердоган в свое изявление, предадено по турските телевизии. "Играе се една много голяма игра", предупреди Ердоган и в тази връзка посочи, че ползвателите на кредитни карти са заплатили в рамките на една година само на една турска банка астрономичната сума от общо 600 трилиона стари турски лири (около 460 милиона лева). По този повод Ердоган препоръча на турските граждани "всеки да се разпростира според чергата си", посочи още телевизионният канал Си Ен Ен-Тюрк.

Изказването е част от кампанията на Ердоган срещу "лихварското лоби", което според него стои зад антиправителствените протести в страната.

Теорията подкрепя и новоназначеният главен съветник на Ердоган - журналистът Йит Булут.
Според Булут банкерите били недоволни от планираното понижаване на основния лихвен процент, а правителството се било решило на тази крачка само, за да съживи конюнктурата, тъй като по-ниският лихвен процент се отразявал положително на сделките и консумацията. "За първи път от 52 години насам Турция няма дългове към МВФ, само че това явно не се харесва на някои хора", коментира Булут.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай