Ердоган вдигна улицата срещу танковете (ОБЗОР)

Ердоган вдигна улицата срещу танковете (ОБЗОР) | StandartNews.com

Президентът обвини Фетхуллах Гюлен за пуча, подозират го, че сам си го е спретнал

Над 260 убити при неуспелия опит за преврат, 3000 военни арестувани

Опит за военен преврат, завършил с неуспех, бе извършен в Турция. В петте часа хаос загинаха над 200 души при сблъсъци между военни и верни на президента Ердоган сили. По негов призив по улиците се стекоха хиляди хора, които дори и през днешния ден се саморазправяха с метежниците. Сред тях бяха посочени бивш шеф на ВВС и служители на жандармерията.

Неуспешен опит за военен преврат, срещу който президентът Реджеп Тайп Ердоган вдигна народа, преживя Турция. Резултатът от пуча са 265 убити, над 1440 ранени и 2839 военни арестувани. Срещу танковете на пучистите излязоха хиляди хора, призовани от Ердоган да се опълчат на военните. Днес с много от заговорниците по улиците се саморазправяха поддръжниците на президента.

Ердоган и правителството обвиниха за организатор ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ от 17 години, и неговите последователи в Турция. Той самият обаче осъди заговора и отрече да има пръст в него. Някои коментатори заподозряха, че този провален преврат ще укрепи още повече авторитарната власт на Ердоган и още по-големи аргументи в полза на президентска република.

Петте часа хаос започнаха в петък вечер, когато танкове блокираха двата моста над Босфора в Истанбул. Множество войници излязоха по улиците, а военни самолети бяха заснети да прелитат ниско над Анкара. Малко след 23 часа вечерта групировката на военните, наричаща себе си "Съвет за мир в родината",

превзе държавна телевизия, която започна да излъчва само прогнози за времето

Впоследствие групировката обяви в свое изявление, че е поела властта и че държавното ръководство е арестувано. По-късно се разбра, че единствените задържани са висши военни, които са отказали да се включат в преврата или не са били уведомени за него, защото са сметнати за ненадеждни. Групировката обяви, че в страната се въвежда полицейски час и военно положение. Обявената цел на преврата бе да се "възстанови конституционният ред в Турция, демокрацията, човешките права и свободи". В декларацията се допълваше, че демократичният светски ред в страната е бил подкопан от сегашното правителство и трябва да се приеме нова конституция. Междувременно цареше неяснота къде се намира президентът Ердоган. Два часа след началото на преврата Ердоган се появи по телевизията чрез приложението FaceTime и призова турските граждани да се стекат по улиците, за да дадат отпор на пучистите. Оказа се, че той се намира в курорта Мармарис, откъдето обеща възмездие за заговорниците. По-късно Ердоган увери, че хотелът, където бил отседнал, е бил бомбардиран, след като си е тръгнал. Хиляди откликнаха на призива на държавния глава и започнаха боеве с превратаджиите главно по улиците на Истанбул и Анкара. Видеокадри показаха как хората застават срещу танковете, лягат пред тях и дори се катерят по машините и влизат в ръкопашен бой с военните.

Турският парламент бе бомбардиран от хеликоптер под контрола на превратаджиите, депутати започнаха да се укриват в бомбоубежища. Отвлечен бе началникът на Генералния щаб Хулуси Акар. Изтребители Ф-16 свалиха хеликоптер на превратаджиите над Анкара. Близо до президентския дворец бе пусната бомба. Щабът на спецчастите също бе атакуван от заговорниците.

На площад Таксим около 30 разбунтували се войници се предадоха след престрелка с верни на Ердоган полицаи. Същото сториха други 100 на моста над Босфора. Други превратаджии се опитаха да превземат редакцията на Си Ен Ен Тюрк, но бяха отблъснати. В малките часове на нощта започна да става ясно, че превратът върви към провал, тъй като голяма част от армията, полицията и специалните служби са останали лоялни на Ердоган. Около 3 часа сутринта премиерът Бинали Йълдъръм съобщи, че няколко водачи на преврата са задържани. "Демокрацията победи. Отговорните за станалото ще бъдат наказани. Народът ни даде властта и само той може да ни я отнеме", каза той. Държавният преврат в Турция е предотвратен, каза и говорителят на турското разузнаване Нух Йълмаз. Той обяви, че превратът е бил организиран от командването на Военновъздушните сили съвместно с жандармерията. Задържани още през нощта бяха началникът на жандармерията в Бурса Юрдакула Акуша, както и десетина войници, опитали се да проникнат в президентския дворец в Анкара. Полицията арестува четиримата войници и един офицер, превзели турската държавна телевизия ТРТ. След освобождаването на телевизията и тя възобнови излъчването си. Малко по-късно блокираното от танкове летище "Ататюрк" в Истанбул бе "освободено" от хиляди граждани. Междувременно след известна дезинформация и кръжене във въздуха Реджеп Ердоган кацна на летището, където бе посрещнат от ликуващата тълпа. Разгневен, той се зарече, че

предателите ще бъдат наказани тежко

и че правителството продължава да е на власт. Започнаха арести на стотици заподозрени в участие в заговора, вкл. полковници и генерали. Неяснотата продължи още няколко часа, през които се съобщаваше за отделни инциденти между противници и подкрепящи преврата. Турският премиер Бинали Йълдъръм нарече събитията от нощта срещу събота "черно петно" в историята на турската демокрация и похвали смелостта на гражданите, опълчили се на преврата. Малко преди него и.д. началникът на ГЩ на турската армия генерал Юмит Дюндар обяви, че опитът за атентат се е провалил. Въпреки това Ердоган призова турците да останат по улиците. "Трябва да останем господари на улицата, защото все още е възможен нов опит", написа президентът в Туитър. Появи се дори информация, че той е изпратил смс до абонатите на турските оператори, в което моли гражданите да се надигнат в името на демокрацията и мира. Кадри от Истанбул и Анкара показаха как привърженици на президента се саморазправят с предали се военни, налагат ги с колани и ги бият. Цяла събота продължаваха операциите за връщането на контрола върху ключови сгради в столицата Анкара, а полиция и военни осигуряваха периметъра около тях.

Междувременно въпросът, който най-често всички си задаваха, бе кой стои зад опита за преврата. Президентът и премиерът на страната обвиниха паралелни структури в армията, верни на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. "Имам послание за Пенсилвания (където в изгнание живее Гюлен - бел.ред.): Извърши достатъчно предателства към тази страна. Ако смееш, върни се в родината си", каза Ердоган. Бинали Йълдъръм нарече Гюлен "терорист и лидер на престъпна банда". Той отправи директна заплаха към САЩ, където духовникът живее. "Страна, която застане зад Гюлен, няма да бъде приятел на Турция и ще бъде смятано, че е във война с Турция", обяви премиерът. Преди две години Турция поиска от САЩ екстрадицията на Гюлен. Тогава Вашингтон отказа. Самият Гюлен отрече да е замесен в преврата и обяви, че по никакъв начин не подкрепя неговите цели. "Моля се на Господ за Турция, за турския народ и за всички онези, които в момента се намират в Турция тази ситуация да бъде решена мирно и бързо", каза той. Въпреки обвиненията срещу него обаче се появиха и коментари, че опитът за преврат е удобен за Реджеп Ердоган, който след него ще укрепи още повече властта си. Според някои коментатори така той ще има още аргументи в полза на искането си за президентска република. Това пък породи въпроси дали опитът за преврат не е бил организиран от властта. Според руски медии пък между опита за превземане на властта и свалянето на руска военна мащи на турско-сирийската граница миналия ноември има връзка. В Русия се чуха коментари, че един от пилотите, свалили руския изтребител, е бил замесен в пуча. Според американския анализатор Стивън Фланеган част от турските военни са недоволни, тъй като искат по-сурови действия спрямо кюрдските бунтовници и украпване на границата със Сирия.

Блокираха базата "Инджирлик"

Достъпът до военновъздушната база Инджирлик в турския окръг Адана е бил блокиран, а електричеството там е спряно, съобщи консулството на САЩ в Адана на сайта си, предаде ДПА. Според информацията местните власти не позволяват движението към и от базата. "Моля, избягвайте военновъздушната база до възобновяване на нормалните операции", се призовава в публикуваното послание до гражданите на САЩ. Американски източник от областта на отбраната съобщи същевременно, че турското правителство е затворило въздушното пространство около базата Инджирлик за няколко часа. Аериканските самолети, изпратени на мисии, е можело да се завърнат в базата, но не и да излитат от там до повторното й отваряне.

Не е ясна причината, поради която електричеството е било прекъснато. Електронното издание на "Ню Йорк таймс" писа, че турските власти не позволяват на Вашингтон и съюзниците му да използват базата Инджирлик за нанасянето на въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, предаде ТАСС. Базата Инджирлик се използва за нуждите на въздушната кампания на международната коалиция срещу "Ислямска държава".

Плениха ВВС шеф на сватба

Командирът на турските военновъздушни сили ген. Абидин Юнал е бил взет в плен преди началото на военния преврат, докато е присъствал на сватба. Тържеството е било по случай женитбата на дъщерята на ген. Мехмет Шанвер, който е командир на военновъздушната база Ескишехир. На сватбата са били и други ръководители на турските ВСС. Тя се е провеждала в ресторант "Moda sea club", намиращ се в азиатската част на Истанбул.

По време на сватбата пет военни хеликоптера са се приземили в градината на заведението и са открили огън. Войниците в хеликоптерите са взели Юнал, Шанвер и другите командири като заложници.

Бивш ВВС шеф главен заговорник
Хаосът организиран от въздушните сили и жандармерията

Бившият главнокомандващ ВВС силите на Турция генерал Акън Йозтюрк и неговият зет полковник-лейтентат Хакан Каракуш бяха посочени като основни ръководители на опита за преврат, предаде Си Ен Ен Тюрк. За Йозтюрк медията обяснява, че той е бил назначен за главнокомандващ ВВС през август 2013 г., а през август 2015 г. се пенсионира. Група войници предупредили миналата година Генералния щаб на турската армия за възможността Йозтюрк да направи опит за преврат. Телевизията посочва, че Йозтюрк е трябвало да присъства на сватба в петък вечер в Истанбул на дъщерята на високопоставен военен. На сватбата са били поканени всички високопоставени служители на военновъздушните сили. Не е присъствал само той. Йозтюрк дал нареждане в 22:00 ч за започването на операцията на пучистите в Анкара.

Освен всичко друго обаче името на Йозтюрк също е спрягано за близко до това на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен. Днес бяха арестувани заподозрени за участие в пуча високопоставени военни. Сред тях бяха бригадният генерал Екрем Чаглар, който е шеф на операциите на трета армия, както и шефът на средиземноморския флот на страната Атила Демирхан. Военновъздушната база Акинчилар край Анкара се сочи за центъра на операциите на въоръжената групировка, която се опита да превземе властта. Някои от редовите войници са казали на разследващите, че не са знаели за преврата, а техните преки шефове са им казали, че става дума за военно учение. Твърди се, че сред заговорниците е имало и военни от Първа армия. Според други източници планът за преврата е дело на юридическия съветник в Генералния щаб на въоръжените сили полковник Мухарем Косе, който неотдавна е бил уволнен от поста. По други сведения метежът е извършен под ръководството на военен прокурор и 46 високопоставени офицери. Летецът, свалил руския самолет Су-24 край границата със Сирия през ноември 2015, също беше обвинен, че е участвал в опита за преврат. "Той е един от участниците в преврата", заяви кметът на Анкара Мелих Гьокчек, като допълни, че пилотът е член на организацията на известния опозиционен Фетхуллах Гюлен. Прехвърлянето на вината върху пилота се оказва удобно за президента Реджеп Ердоган, който през последните дни се опитва да стопли отново отношенията между двете държави и дори се извини за инцидента от есента.

Фрегата в ръцете на заговорниците

Поддръжниците на смяната на властта в Турция са превзели турската фрегата "Явуз". В ръцете на бунтовниците се намира и командващият на турските ВМС, съобщиха местни медии. По данни на гръцкото издание Proto Thema, плененият кораб F-240 TCG Yavuz е фрегата, снабдена предимно с противокорабни ракети Harpoon. По-късно стана ясно, че пет турски бойни кораба, отплавали при опита за преврат в Турция миналата нощ, са се върнали на военното си пристанище в Северозападна Турция. Според информацията петте фрегати и една корвета са пристигнали във военноморския комплекс в Гьолджук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай