Ердоган иска САЩ да предадат Гюлен на Турция

Ердоган иска САЩ да предадат Гюлен на Турция | StandartNews.com

Президентът на Турция Ердоган призова САЩ да предадат на Турция ислямския опозиционер Фетхуллах Гюлен, който живее в щата Пенсилвания, съобщава ТАСС. Това заяви той по време на изказване в Истанбул.

Анкара смята, че Гюлен и неговите поддръжници са непосредствено свързани с опита за преврат.

В Турция "съществуват сили, които искат да внесат разкол между армията на републиката и турския народ", заяви Ердоган.

Хиляди хора излязоха на масов митинг в Истанбул, развявайки турски флагове в подкрепа на президента, информира AFP.

Множеството се събра в района Кисикли в азиатската част на Истанбул, където има къща, отговаряйки на призива на турския лидер да изявят подкрепата си за него.

В същото време американският президент Барак Обама призова Турция в събота, да уважа върховенството на закона, след като задържа предполагаемите лидери на шокиращия опит за военен преврат, предаде AFP.

Обама наблегна на "жизненоважната необходимост всички замесени страни в Турция да действат в съответствие с върховенството на закона и да предотвратят действия, които да доведат до още насилие и нестабилност", съобщи Белия дом.

Според агенция Dogan в Турция по-рано е задържан предполагаемият лидер на метежниците и бивш шеф на турските Военновъздушни сили генерал Акън Йозтюр. Той може да има връзка с опозиционния ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото властите смятат за организатор на преврата. Също през днешния ден се твърди, че са задържани командващият на втора армия генерал Адем Худути, както и командващия гарнизона в Малта генерал-майор Авни Ангун.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай