Ердоган: Дайте урок на бунтарите на вота

Партията на премиера готви контрапротести в Турция, сблъсъците продължават

Ердоган: Дайте урок на бунтарите на вота | StandartNews.com

Анкара. Турският премиер Реджеп Таип Ердоган, срещу когото протестите не стихват вече десет дни, призова поддръжниците и избирателите си да дадат урок на демонстрантите на местните избори догодина, предаде АФП. "Има само седем месеца до местните избори. Искам да дадете на тези хора първи урок по демократичен път, в урните", каза премиерът в реч, излъчвана по телевизионните канали, пред хиляди свои привърженици, дошли да го поздравят на летището в Адана.

Започнали като екопротести срещу застрояването на парка "Гези" в Истанбул, бунтовете се обърнаха срещу Ердоган, обвиняван в еднолична власт. Той обаче показа твърдост срещу демонстрантите, които искат оставката му. "Те паднаха дотам да обиждат премиера на тази страна", отсече той, използвайки отново думи като "вандали" и "анархисти" по отношение на демонстрантите.

В същото време стана ясно, че управляващата Партия на справедливостта и развитието подготвя алтернативни митинги срещу протестите за "Гези". "Констатирано е, че зад организацията на протестите стоят външни сили, чиято цел е да отслабят Турция. Още е рано да се говори за предсрочни избори", заяви вицепремиерът Бекир Боздаг.

Решено е било, че няма нужда да се прави референдум за проекта за парка "Гези", а също, че там няма да бъде построен търговски център, но ще се реставрира старата османска казарма, наречена Топчу къшласъ, срещу което именно протестират хората в парка "Гези".

В град Адана вече се стигна до сблъсъци между поддръжници и противници на Ердоган. През цялата нощ срещу неделя продължиха антиправителствените демонстрации в страната. Един от най-многолюдните протести в Истанбул в нощта на събота срещу неделя мина под знака на футболните привърженици в града. Хиляди привърженици на "Галатасарай", "Фенербахче" и "Бешикташ" си подадоха ръка за няколко часа в подкрепа на протеста. Междувременно турската полиция използва сълзотворен газ и водомети, за да разпръсне 5000 демонстранти в центъра на Анкара. В неделя пък губернаторът на Истанбул призна, че полицията през последните дни в редица случаи е действала прекалено жестоко. Хюсеин Авни Мутлу поиска прошка от протестиращите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай