Ердоган: Бързо направете кабинет

Ердоган: Бързо направете кабинет | StandartNews.com

Турците треснаха вратата в лицето на президентската република, смята Давутоглу

Оставете егото настрана и формирайте правителство колкото е възможно по-скоро. Това призова всички политически партии в Турция президентът Реджеп Ердоган в първата си поява след парламентарните избори в неделя.

За първи път Ердоган говори публично, след като неговата Партия на справедливостта и развитието изгуби парламентарното си мнозинство. Дори турските медии поставиха специален часовник, който отброяваше безпрецедентно мълчание на президента. Според "Хюриет" часовникът е спрян на 3 дни, 22 часа, 1 минута и 45 сек. В Анкара той изтъкна, че всички политически партии трябва да уважат изборните резултати, волята на народа и да поемат отговорност. Новите парламентарни изчисления, смята Ердоган, "не означават, че Турция ще остане без правителство". ПСР ще се опита да сформира коалиция, но досега нито една от останалите три партии, които влязоха в парламента, не е склонна да се коалира. Днес лидерът на прокюрдската Демократична партия на народа Селахатин Демирташ заяви, че е готов на всякаква коалиция, но не и с ПСР. В следващите 45 дни, ако не бъде съставено правителство, има реална вероятност да бъдат проведени нови избори.

Турските граждани треснаха вратата в лицето на президентската република и призоваха партиите да сформират коалиционно правителство. Този прочит на вота от 7 юни пък направи премиерът в оставка Ахмет Давутоглу в първото си по-мащабно изявление след изборите, съобщи в. "Хюриет". "Нашият президент не е част от коалиционните преговори, той няма да участва в тях. Погрешно е да го смятаме за част от тях", подчерта Давутоглу, според когото Ердоган ще играе ролята на арбитър в споровете между политическите сили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай