Ердоган води битки на два фронта, кое го ядосва най-много

Турция ще предприеме мерки във връзка с опасенията си за сигурността

Ердоган води битки на два фронта, кое го ядосва най-много | StandartNews.com

Турция е заела "принципна позиция" за разширяването на Алианса и е подчертала, че НАТО не е организация за "осигуряване на сигурност за тероризма". Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган по повод възраженията на Анкара към кандидатурите на Финландия и на Швеция за членство в НАТО.

"Никой не трябва да очаква от нас да направим същата грешка за втори път, доколкото в момента терористични организации се подвизават свободно в Швеция и Финландия, а постери с терористични лидери се размахват и докато това става със защитата на шведската, финландската, германската, финландската и нидерландската полиция, докато всички тези кампании се провеждат срещу Турция и докато нашият съсед Гърция позволява установяването на пет плюс четири, т.е. на още девет бази на САЩ, и докато въпреки това в Гърция терористични организации се подвизават свободно“, каза Ердоган.

Междувременно той обяви, че Турция ще предприеме мерки във връзка с опасенията си за сигурността в Северна Сирия с нови операции срещу кюрдската групировка Сили за защита на народа (СЗН). Турция разглежда СЗН като разклонение на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

"Ние ще адресираме опасенията за сигурността с нови операции“, каза Ердоган пред 30-ата среща за консултации и оценка на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Президентът отбеляза, че Турция е създала условия за завръщането на над 500 000 сирийски бежанци в зоните за сигурност, създадени при предишните турски презгранични операции.

Ердоган каза още, че правителството е предприело стъпки да превърне турската армия, която е била „прочистена от ФЕТО“ (организацията на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен), в една от най-модерните армии в света. Турският президент допълни, че при предишните операции в Северна Сирия и Северен Ирак турската армия е заличила „коридора на терора, който трябваше да бъде създаден“ по южните граници на страната.

Турция ще предприеме нова антитерористична операция в Североизточна Сирия в опит да изтласка СЗН от провинциите Тал Рифаат и Манбидж, каза по-рано Ердоган. Според него това ще е нов етап в усилията на Турция да създаде зона за сигурност с дълбочина от 30 км на сирийска територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай